Monet vízililiomai hamarosan a londoni National Galleryben lesznek láthatók

A múzeum bejelentette, hogy a 2021 szeptemberétől látogatható kiállításukra három, a vízililiomokat ábrázoló sorozatba tartozó Monet-festményt is kölcsönöznek. Az Impressionist Decorations: The Birth of Modern Décor című tárlat az első nagy kiállítás, ami az impresszionista művészek dekoratív művészetek iránti szenvedélyét tematizálja majd.

A három Londonba utazó festmény hasonló ahhoz a 22 műhöz, amit Monet maga ajándékozott a francia államnak, és napjainkban a párizsi Orangerie múzeum két ovális termében láthatók. Annak ellenére, hogy azok a panelek sosem kölcsönözhetők más múzeum számára, a National Gallery másik három vízililiomos képet mutat majd be – ezek közül egyik kör alakú keretű – a texasi Dallas Museum of Art gyűjteményéből.

2017

Forrás: theguardian.com

Habár az elmúlt évtizedekben rengeteg, az impresszionisták műveit bemutató kiállítást rendeztek, a mostani londoni tárlat mégis különleges, hiszen a kurátori koncepció új szempontból, dekorátorként, mutatja be a művészeket és munkáikat. Az impresszionizmussal kapcsolatos klisék miatt legtöbbször plein air és spontán művészként gondolunk az alkotókra, a mostani tárlat azonban olyan művek történetét is elmeséli, amelyek nem a szabad ég alatt és (akár) megrendelésre készültek.

A National Galleryben bemutatni tervezett anyag több mint 80 festményből, dekoratív panelből és textíliákból áll majd – az érdeklődők Pissarro, Morisot, Degas, Cassatt, Cézanne, Manet és Renoir munkáit is láthatják majd.

full_004923.jpg
„A KERT AZ ÉN MŰTERMEM”

A londoni blockbuster kiállítás húzóneve természetesen Monet, de nemcsak a francia impresszionisták vibráló kertjeibe invitál, hanem bepillantást enged a századelő számos avantgárd festőjének kertideáljába a spanyol Sorollától az expresszionista Emil Noldén át Matisse vagy Kandinszkij elképzeléséiig.