Neogrády-Kiss Barnabás nyerte a 2020-as Capa-nagydíjat

A Capa Központ által alapított díjat immáron ötödszörre ítélték oda olyan alkotónak, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a magyar fotográfia területén. Idén Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés című sorozatát jutalmazták az elismeréssel.

Október 20-án, kedden nyilvános prezentációikkal és kiállítással számoltak be a jelöltek az elmúlt évben végzett munkájukról. Halász Dániel Sosem voltál itt, Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés és Szalay Krisztina Made in China című sorozataikkal versenyeztek a 2014-ben alapított Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjért. A shortlistet tavaly októberben állította össze a 2019-es díj zsűrije.

Halász Dániel Sosem voltál itt című sorozatában a folyamatosan növekvő városok árnyékában elnéptelenedő kistelepülések sorsát vizsgálta Magyarország legkisebb falvait járva. Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés című munkájában személyes élményét, kamaszkori agydaganatműtétje miatt aszimmetrikussá vált látását dolgozza fel. Szalay Krisztina pedig Made in China című anyagában a hírhedt budapesti kínai piac Kőbányai úti zárt világába kalauzol el bennünket.

A kiállításon a tavalyi pályázaton nyertes és azóta kiegészített, részben újragondolt sorozataikat mutatják be a Capa Központ Project Room termében. A nyilvános beszámolók pedig elérhetők az intézmény YouTube-csatornáján.

Az első évben, 2015-ben Kudász Gábor Arion Az emberi lépték, 2016-ban pedig Fátyol Viola Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című sorozatáért részesült a díjban. 2018-ban Bartha Máté Kontakt, míg 2019-ben Bánhegyesy Antal Ortodoxia című munkájával nyerte el az elismerést.

456a6670 1024x683

456a6823 1024x683

Neogrády-Kiss Barnabás: Kettős kötés (részlet a sorozatból), 2019–2020 © Neogrády-Kiss Barnabás


full_006409.png
Bartha Máté: Kontakt

Idén ünnepelte 50. születésnapját a Les Rencontres de la photographie d'Arles, melyen a Louis Roederer Discovery Award nyertese Bartha Máté lett Kontakt című fotósorozatával. 

full_005582.png
„Az élmények újrakollázsolása alapvető módszerem”

Fátyol Viola fotográfus Debrecenben született 1983-ban. Művészcsaládban nőtt föl, de csak a Debreceni Református Kollégiumban töltött meghatározó középiskolás évek végén döntött úgy, hogy maga is a családi szakmát folytatja, és művészi pályára lép. A családi, privát fotók készítésén túllépő első fotós kísérleteit Egerben végezte, ahol az Eszterházy Károly Főiskola (ma már egyetem) rajz- és vizuális kommunikáció tanár szakára járt. Innen rövid út vezetett a MOME Vizuális környezetkultúra tanár és Fotográfia képzéseire, onnan pedig még rövidebb az intézmény Doktori Iskolájába. Készülő doktori dolgozata a vámospércsi népdalkört bemutató, Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című munkájának kimerítő elemzését tartalmazza. A sorozattal tavaly megnyerte a Capa-nagydíjat. Munkái a szociológia, az antropológia és a művészi képalkotás határterületén helyezkednek el, és egy hangsúlyosan személyes nézőpontból közelítenek a választott témákhoz. Budapesten él és dolgozik. Sokat nevet.