Öt intézmény osztozik az Egyesült Királyság egyik legrangosabb múzeumi díján

Széles skálán mozognak az Év Múzeuma díjjal jutalmazott intézmények: a hidegháborús bunkertől a csúcstechnológiára fókuszáló nemzeti múzeumig terjed a lista.

A nyerteseket a BBC-n jelentette be Grayson Perry képzőművész, azaz hogy az Aberdeen Art Gallery, a Gairloch Museum, a Science Museum, a South London Gallery és a Towner Eastbourne osztozik a 200 000 fontos díjon.

Az Art Fund jótékonysági szervezet alapította díj nyertes intézményei „kivételes példák arra, hogy a múzeumok inspirációt, elmélkedést és örömet kínálnak a közösségek szívében” – nyilatkozta Jenny Waldman, az Art Fund igazgatója. Az Egyesült Királyság múzeumai „segíthetnek közösségeinknek a bizalom újjáépítésében, amikor kilépünk a vírushelyzetből” – folytatta. „Nemcsak az a fontos, hogy most folyamatos támogatásra van szükségünk a kormánytól, hanem arra is biztatunk mindenkit, hogy menjen el felfedezni a helyi múzeumot – nekik most szükségük van a támogatásunkra.”

328w hm museumoftheyear2020 towner

A Towner Eastbourne épülete, amit Lothar Götz egyik projektjének keretében átalakított. Fotó: Marc AtkinsForrás: theartnewspaper.com

10074.jpg
A nagy múzeumok kategóriában a Ludwig Múzeum nyerte el az Év Múzeuma 2020 díjat

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság alapította díj történetében először kapta egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeum az elismerést.

full_005815.png
Az év múzeuma, új Rembrandt-festmény, repülő taxi és anyák napi kérdések – ez a HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.