Pipilotti Rist fényjátékot tervezett egy aarhusi iskola épületébe

Nappal úgy tűnik, mintha az aarhusi új Danish School of Media and Journalism kampuszán semmilyen változás nem történt volna az elmúlt időszakban – éjjel azonban, amikor lemegy a nap, az épület átalakul.

Az iskola különböző pontjain fényjátékokat láthatunk – az egyik nagy ablakfelület előtt óriási színes fényfüggöny húzódik el lassan, máshol pedig egy nagy gömb kezd forogni, hogy aztán elhomályosuljanak a fények. A sötétben látható fényintervenciókat a svájci művész, Pipilotti Rist és stúdiója tervezték és kivitelezték az intézmény számára.

Pipilotti rist creates large permanent video installation 4 5f6d1b90389fc

Pipilotti Rist az épület négy területére tervezett vetítéseket – ezek a padlókat, falakat és néhol a plafont is érintik, sőt az épület néhány pontján össze is érnek egymással. A kivetített műalkotás projekt kurátora a Creator Projects, a fejlesztésben pedig a Kollision csapata segített a művésznek és műhelyének. A munkákat lejátszó szoftver azért is különleges, mert képes figyelembe venni az épületet érő napsugarak szögét, illetve azt is, hogy az ég felhővel borított-e – így a munkákat mindig a lehető legoptimálisabb fényerővel vetítik ki.

Pipilotti rist creates large permanent video installation 7 5f6d1b9038b4c

Pipilotti rist creates large permanent video installation 3 5f6d1b9038985
Fotók: Kollision

full_000646.jpg
Haydn Pipi szimfóniája

Pipilotti Rist, Pipilotti Rist, ezt a nevet ismételgetem magamban, pedig nem ezt kellene, hanem azt, hogy: Joseph Haydn, Joseph Haydn. De mit csináljak, tetszik a nő, aki a föld alól kiabál, a pokolból ordít valamit, nem értem pontosan, hogy mit, annyira nem is fontos. Az is biztos, hogy az egész aprócska lávafürdőzésnek nincs sok köze Haydnhoz, és a meglepetés a legfőbb ereje, itt járkálunk ezekben az elegáns termekben, és akkor közbeszól egy Pipi.