Rekordáron kelt el Botticelli festménye

A Sotheby’s aukciójáról már korábban mi is beszámoltunk, cikkünkben kiemelve Botticelli portréját, ami azért is számít igazi ritkaságnak, mert a 15. századi művésznek csak körülbelül egy tucat ilyen alkotása maradt fenn, ezek nagy része pedig múzeumi gyűjteményekben található meg.

Mi a szépség ára? A Sotheby's szerint körülbelül 92,2 millió dollár – jutalékokkal együtt. Ugyanis ezt az árat fizették ki az aukciós ház árverésén egy Botticelli-portréért, ami így a firenzei reneszánsz művész legdrágábban eladott alkotása lett.

A Tondót tartó fiatal férfi portréja 80 millió dollárért kelt el, ami jóval meghaladta Botticelli korábbi, 10,4 millió dolláros rekordját, de még az aukciós ház előzetes becslését is. A nyertes ajánlatot Lilija Sitnika, a Sotheby’s oroszországi vezető ügyfélkapcsolattartója tette, aki telefonon licitált egy egyelőre ismeretlen vevő nevében.

Az igazi nyertes azonban a mű eladója: a nemrég elhunyt milliárdos, Sheldon Solow 1982-ben vásárolta a művet, mindössze 1,3 millió dollárért. Az alkotást a milliárdos alapítványa bocsájtotta aukcióra, és a New York Times szerint azt is fontolóra veszik, hogy az eladásból származó bevételből magánmúzeumot alapítsanak Manhattanben.

Botticelli portrait 1 574x750

Sandro Botticelli: Tondót tartó fiatal férfi portréja, 1490 körül

 



Forrás: hyperallergic.com

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

Ansel-Adams-Grand-Tetons-and-the-Snake-River-Grand-Teton-National-Park-WY-scaled-1536x1148.jpg
Rekordáron kelt el Ansel Adams egyik fotója

Ansel Adams egyik legelismertebb alkotása 988 000 dollárért kelt el a Sotheby’s New York-i aukcióján.