Szinyei Merse Pál életmű kiállítás nyílt a Nemzeti Galériában

A Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállítás 2022. február 13-ig látogatható az intézmény C épületében.

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet jelentős alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A százhúsz művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja a festő életművében. A párhuzamosan kibomló kultusz- és képtörténet a művész kultúrtörténeti helyéről és művészetének jelentőségéről alkot új összképet.

A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi – elsősorban osztrák, német és francia – kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet, Gainsborough remekművei – érkezett neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből láthat a közönség gazdag, számos ritkán látható művet felvonultató válogatást, hanem Szinyei kultuszát is eddig példátlan részletességgel tekinti át a tárlat, olyan művészek alkotásain keresztül, mint Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél vagy a kortársaink közül Konkoly Gyula, Tót Endre és Szabó Ábel.

A kiállítást eredetileg 2020-ban, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából tervezte megrendezni a Magyar Nemzeti Galéria. A világjárvány azonban felülírta a múzeum tervét, így a tárlat most, 2021 őszén valósulhat meg. 

217015

Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő, 1874, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Azoknak az Artmagazin olvasóknak, akik érdeklődnek Szinyei festészete iránt a nyomtatott újságban nemrég indult, a Szinyei-hamisítások legjellemzőbb típusait összefoglaló tanulmány-sorozatunkat ajánljuk olvasásra. A Szinyei Merse Anna által írt sorozat első része a magazin 130. számában olvasható, ez ezen a linken, az Artmagazin aktuális lapszámát megelőző két lapszám megvásárlásra opcióra kattintva digitálisan 1000 forintért érhető el. A sorozat második része pedig a nemrég megjelent 131. számban érhető el – ez a lapszám pedig a megszokott újságárusoknál és könyvesboltokban vásárolható meg.

215815

Szinyei Merse Pál: Ruhaszárítás, 1869, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Bővebb információ a tárlatról ezen a linken keresztül érhető el.

A kiállítást magyar és angol nyelvű katalógus kíséri.
A kiállítás kurátorai: Hessky Orsolya, Krasznai Réka, Prágai Adrienn

1280px-Picnic_in_may_Pál_Szinyei_Merse.jpg
Szinyei Majálisa is bekerült a Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumába

Az egyik legismertebb magyar festmény, Szinyei Merse Pál Majális című alkotása is megtalálható már a Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumában, 2021-re pedig Szinyei-emlékkiállítást is terveznek.