Szombaton este az Urániában derült ki, hogy kik nyerték az idei Média Építészeti Díjat

Idén 17. alkalommal ismerték el az év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait, a Média Építészeti Díja gála keretében átadott díjat a Bánáti + Hartvig Építész Iroda épülete és Kopacz Hanna terve nyerte el.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díj különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. Ebben az évben összesen 79 tervet, 63 épületet és 20 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül két családi ház, egy óvoda, egy tornacsarnok és egy iroda versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig pedig öt diplomamunka mérkőzött meg egymással.

A 2021-es megmérettetésen több mint 160 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában.

Az előzsűrit Indira van’t Klooster (Hollandia), az ARCAM, az Amszterdami Építészeti Központ vezetője elnökölte, mellette a zsűri munkájában a nemzetközi szakmai kontextust Jakub Moravčík (Szlovákia), az ARCHINFO főszerkesztője, illetve Cosmina Goagea (Románia), a Zeppelin kommunikációs és akciós felület igazgatója képviselte, magyar részről pedig Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a bírálatban.

Screenshot 2021 11 08 at 9.14.57

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új irodája - fotó: Gulyás Attila

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Bánáti + Hartvig Építész Iroda csapatának ítélte saját irodaépületükért. Míg a tervek közül a zsűri Kopacz Hanna az ŐRKŐ. Köztérfejlesztés és típusház egy cigánytelepen munkájáért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulensek: Marián Balázs, Zétényi Zsófia). A MOME Építészeti Intézetének frissen diplomázott hallgatója mestermunkájában arra keresett valószerű megoldásokat, hogy milyen építészeti eszközök járulhatnak hozzá egy erdélyi cigánytelep életszínvonalának emeléséhez. 

Screenshot 2021 11 08 at 9.17.09

Köztérfejlesztés és típusház egy cigánytelepen – Kopacz Hanna

2021-ben a médiazsűri tagjai:
Zubreczki Dávid, zsűrielnök
Bagi László (Forbes)
Csernátony Dóra (TV2 Propaganda)
Földes András (Telex)
Etentuk Inemesit (Art Locator)
Rajcsányi Gellért (Mandiner)
Szilágyi Róza Tekla (Artmagazin)
Zsuppán András (Válasz Online)

960 epiteszforum a banati hartvig epitesz iroda epulete es kopacz hanna terve nyerte az idei media epiteszeti dijat 0 10 2021 11 07 005812

Média Építészeti Díja 2021 – fotó: Gulyás Attila

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segíti. 2021-ben a szakmai zsűri tagjai:
Tőrös Ágnes
Weiszkopf András 
Wesselényi-Garay Andor

960_epiteszforum-ok-a-17-media-epiteszeti-dija-finalistai-es-dontosei-0-80-2021-10-20-011445.jpeg
Kiderült, hogy kik 17. Média Építészeti Díja döntősei

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja tizenhét éve mutatja be a kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit. A nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri idén több, mint 160 alkotás közül választotta ki a legjobbakat. A finalisták november 6-án 17:00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be munkájukat a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és az érdeklődők előtt.

full_006016.png
HETI POP – Martha Rosler-kiállítás, tiltakozó poszterek és a Média Építészeti Díj nyertesei

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.