MEGNYITÓBESZÉD – Demo. Ez nem egy organikus közösség

Őze Sándor

Március harmincadikán nyílt meg az FKSE évente megrendezett újtagos kiállítása.

A káosz aligha körülírható. Számos őstörténet nem térélményként vagy állapotként beszél róla, hanem mitikus lények bőrébe bújtatja. Kígyók és behemótok, krokodilok, leviatánok és más fenevadak várják azt a teremtő erőt, amely az időn kívül leszámolhat velük, megalkotva az ember számára a Rendet. Mi nem a rend oldalára álltunk. Az őskáosz szörnyetegeivel barátkoztunk össze, tápláltuk és védelmeztük őket. Újra és újra elvetett végső koncepciókkal, végeláthatatlan, ismétlődő megbeszélésekkel, magtalan és magvas gondolatokkal, rövid életű konszenzusokkal etettük és kényeztettük a bestiákat. Fáradságos munkával, elkerülve a rendezettség látszatát, kialakítottuk a permanens káosz spontán rítusait. Közösségünk szervezője tehát nem az alkotás teremtő ereje, hanem az időn túli végtelen és pillanatnyi káosz, amely esetleges kapcsolatokat teremt gondolatok, művek és emberek között. Közösségünk ezért nem természetes, mert a természetes elrendeződéstől idegen, és nem mesterséges, mert a tervezettséget elutasítja. 

Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

A káosz megőrzése, szörnyeink életben tartása tehát e kiállítás munkahipotézise. 

Ennek megfelelően az itt kiállító 15 alkotó kollaborációit, egyéni és közös munkáit látjuk. Kiforrott és felébehagyott műveket. Tudatosan kiselejtezett és aprólékosan megkomponált tárgyakat. Frissen született és rég elfeledett anyagokat. Egyéni munkafolyamatok végpontjait és melléktermékeit.

Tekintsük tehát e kiállítást a teremtő erők előtti megmagyarázhatatlan káosznak, és dédelgessük szörnyeinket!


Demo. Ez nem egy organikus közösség
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
2023. március 30. – 2023. április 14.


Kiállító művészek: Bartus Csilla, Bazsó Borka, Borbély Zita, Dóczy Orsi, Dér Adrienn, Fukui Ryu, Góth Martin, Grinberg Daniella, Kazsimér Soma, Kili Zsanna, Klaudia Januško, Liksay Csenge Gyopár, Metzing Eszter, Őze Sándor, Pataki Luca, Piróth Tímea, Széll Ádám, Tóth Hanga


DSC_2015.jpg
MEGNYITÓBESZÉD – Pólya Zsombor: 5 friss intervenció

​Mostanra csupán egyetlen kérdés maradt: Táblával vagy kutyával sétálni számít inkább legális munkavégzésnek karantén idején a Műcsarnok előtt? Minden igazságnak megvan a maga helye, ám előbb lássuk a tényeket!

vintmauerkover_22.jpg
MEGNYITÓBESZÉD – Maurer Dóra: Stages

Maurer Dóra számára a kutatás egyszerre játék és kvázi-tudományos eljárás. A lehetőségek szisztematikus végigjátszása foglalkoztatja. Kiindulópontja a rend, de ugyanilyen fontos számára az ellenmozgás, a rendből való kilépés lehetősége, a véletlen, a termékeny rácsodálkozás. „Engem (…) a struktúra tematizálása érdekel. Valamilyen megfigyelés, vagy élmény alapján felállítok egy modell helyzetet, melyben több elem is szerepel, (…) és ezeket megfelelő rendezőelv segítségével egymásnak engedem. Ami létrejön, azt tovább figyelem, ha lehet, tovább alakítom” – foglalta össze Dóra alkotói módszerét.