Artmagazin 63. – ÉJSZAKAI ÁTSZÁLLÓ

A CSAKODA a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben

artmagazin 63. - CSAKODA Éjszakai Átszálló from artmagazin.hu on Vimeo.

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros
 
Időpont: 2014. augusztus 26-30.
 
Az Éjszakai átszálló elnevezésű fesztiválját első ízben 2003-ban rendezte meg a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. Mivel a 2011-es és 2012-es esztendő kimaradt, az idei lesz a 10. alkalom, hogy az Intézet a jelen és a jövő kiállítás-látogató közönségét megszólítja. Ugyanis már a kezdetektől az volt a cél, ami ma is: olyan programsorozatot szervezni, amely nem csak azok számára vonzó, akik a (kortárs) művészetek világában járatosak, hanem elérni egy jóval szélesebb közönségréteget – fiatalokat, idősebbeket egyaránt. A kísérlet sikeres, hiszen az Éjszakai átszálló az évek során országosan ismert nagyrendezvénnyé nőtte ki magát.
 
Ebben az esztendőben egy olyan csoport részvételére épül a fesztivál, amely maga is missziót folytat: a Csakoda hazánk kisebb településein bukkan fel időről időre, tagjai kerékpárral és/vagy vonattal járják az országot, a hátukon szállítva alkotásaikat, csak hogy a kortárs művészettel azokat is megismertessék, akik attól az érkezésükig szinte teljesen el voltak zárva. Az őket jellemző elszánt tenniakarás és kreatívitás azonban nem csak a falvak, községek művelődési házaiban lehet hatékony, hanem egy nagyvárosban is. 
 
A fesztivál idei programkínálata a szabadidő témája köré szerveződik. A számos aspektusból megközelíthető, és minden egyes embert érintő szabadidő fogalomköre kiváló kiindulópontként szolgál egy olyan rendezvény számára, amely a kortárs kultúra célközönségét, hatását nem szűk körben képzeli el – és a kultúrát sem redukálja csupán a művészetekre.
 
A szabadidő  modern kultúrájának társadalomtudományos megközelítései értelmében a szabadidő fogalma meghatározásánál fogva ellentmondást rejt magában, amennyiben a szabadidő meghatározását mindig is csupán a munka-tőke kontinuum felől közelíthetjük meg. A szabadidőben ugyanis az a sajátos, hogy ez az idő éppenhogy nem „szabad”, hiszen szabadideje csak is annak lehet, akinek munkája, illetve ebből származó tőkéje, vagyis „osztályhelyzete” van. Az emberi élet időbeli szféráinak ilyen formában való felosztása tehát csakis a munka, a termelés ideje által lehetséges, amennyiben a szabadidő csupán a munkaidő összefüggésében nyeri el értelmét.
 
Éppen ezért hangsúlyos kérdés, miként közelíthető meg e probléma a tőke-munka kontinuumból kizárt, vagy éppen a munka/szabadidő klasszikus felosztás alapján szerveződő hagyományos életformákat nem 
 
Képviselő társadalmi osztályok tagjai szempontjából? Van-e a szabadidő kultúrájának értelme, számukra is megfogalmazható formája az ő esetükben? 
 
Mindezen problémák művészeti szempontú megközelítése éppen ezért izgalmas kérdéseket vethet fel, hiszen egyfelől e klasszikus felosztásban a művészet elsősorban a szabadidő kultúrájával függ össze: vagy mint a fogyasztás egyik lehetséges tárgya, vagy mint a kikapcsolódás, rekreáció tevékenységeinek egy meghatározott formája (pl. hobbi művészet). 
 
Az idei fesztivál célkitűzése, hogy együttgondolkodásra invitálja a közönségét egy problematikus és nagyonis életközeli fogalom mentén. A látogatók szabadidejüket a fesztiválon tölthetik el, ahol a szabadidejükben művészként munkálkodó alkotók szabadidőértelmezései nyithatnak számukra újfajta távlatokat a szabadidő eltöltésének különböző formái irányába.
 
 
 
Szervezők:
 
Fehérvári Tamás, esztéta
A Kortárs Művészeti Intézet kurátora, az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke, Budapesten és Dunaújvárosban él és dolgozik.
 
Trapp Dominika, képzőművész
2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a Csakoda és a Libatop csoportok alapítója, Berlinben él és dolgozik.
 
 
Résztvevő művészek:
 
Bálint Bence
A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős, intermédia szakos hallgatója, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület  tagja, a Karate Zines kiadó alapítója, a R10S gördeszkás csapat dokumentátora, a Csakoda tagja,  Budapesten él és dolgozik.
 
Bogyó Virág 
2013-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média dizájn szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, a PR csoport alapítója, a Csakoda tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Hódi Csilla
2012-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, a PR csoport alapítója, a Csakoda tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Corp.
A művészeti szervezetet Mátrai Erik, Mike Nylons, .page. és Szenteleki Gábor alapította 2000-ben. A médiumközi együttműködésre fókuszáló csoportban a résztvevők száma projektenként a négy főtől akár a harminc főig is terjedhet. Működésük a hagyományos múzeumi tereken kívüli, alternatív, főként az underground elektronikus zenei szcéna helyszíneire koncentrált. Kiállítások, akciók, elektronikus zenei koncertek, intervenciók, online tartalmak létrehozása mellett, komplex felépítésű, egyszerre több helyszínen zajló, fesziváljellegű eseményeket szerveznek és bonyolítanak le, vagy résztvevőként közreműködnek ezeken.
 
Dés Márton
A portói Faculdade de Belas Artes da Universidade festő szakos hallgatója, a Csakoda alpítója, Portóban él és dolgozik.
 
Füredi Tamás
2002-ben végzett a Magyar Iparművészeti Egyetem grafika szakán, az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja,  az 1000% csoport alapítója, Budapesten él és dolgozik.
 
Keresztes Zsófia 
2010-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Keresztesi Botond 
2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, az Fiatal Képzőművészek Stódiója Egyesület tagja, a Secco & Fresh K.O. csoport alapítója, a Csakoda tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Mécs Miklós
A Prima Primissima Junior-díjas, szakács és óvópedagógus képesítéssel is rendelkező alkotó 2005-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület korábbi elnökségi tagja Budapesten él és dolgozik.
  
Móder Rezső
Munkácsy-díjas festőművész, mobilszobrász, fémzeneszerző, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja, Dunaújvárosban él és dolgozik.
 
Murányi Mózes Márton
A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatója, a Karate Zines kiadó alapítója, a Csakoda tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Páhi Péter
Autódidakta médiaművész és animációsfilm-készítő, professzionális horgász és halszakértő, az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja, Kulcson él és dolgozik.
 
Stark Attila
2005-ben végzett a Magyar Iparművészeti Egyetem grafika szakán, 2013-ban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán gombaszakellenőr vizsgát tett, az 1000% csoport alapítója, Budapesten él és dolgozik.
 
Szigeti Árpád 
2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, a Secco & Fresh K.O. csoport alapítója, a Csakoda tagja,  Budapesten él és dolgozik.
 
Szőke Gáspár
2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, a Gazsi Rap Show produkció frontembere, a Csakoda tagja, Budapesten él és dolgozik.
 
Várnai Gyula
Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagja, Dunaújvárosban él és dolgozik.
 
 
Fellépők:
 
Band In The Pit (Dunaújváros)
Band In The Pit néven működő pszichedelikus stoner formációt Késmárky Szabolcs gitárprímás vezeti, egy buddhista dobos, Prókai Norman István és egy ipari basszusgitáros, Schneider Vilmos támogatásával. (...) A Band In The Pit létrehozott valamit, ami abszolút hiánypotló, nem csak itthon, hanem széles e világon. Ráadásul a felvétel minősége is a nemzetközi átlag felett áll, legyen szó desert rockról, vagy stonerről.
 
Gazsi Rap Show 
Szőke Gáspár. Festőművész, repper, költő. A sorrend nem lényeges. Jobb volna egybeírni, még jobb lenne egyetlen szóba sűríteni, ki is ő valójában.
 
Mayberian Sanskülotts 
A Mayberian Sanskülotts egy, a nyolcvanas évek magyar alternatív zenekarainak örökségét, a századközép díváinak kultuszteremtő attitűdjét, a magyar népzenei örökségét sajátosan ötvöző, és ezeknek kivonatát megannyi titkos adalékkal a kortárs popzenébe átemelő négytagú zenekar. (...) Zenéjük Szigeti Árpád basszusgitárja, Hromkó István dobverői, Balogh Gallusz gitárja és Csordás Zita hangja által javarészt magyarul szólal meg.
 
Szagos Hörigekkók 
A tizennégy éves Csernovszky Márk tízéves húgával, Fannival alapított zenekart Szagos Hörigekkók néven, melynek mára komoly rajongói vannak, és a sajátosan játékos zenei világot képviselő duó koncertjeire sem csak rokonok és családi ismerősök járnak, sőt.
 
Dj Mango
A hazai hip-hop- és partykultúra egyik él-lemezlovasa, a hajdanvolt Gimmeshot Crew alapítója.
 
Küss Mich
 
Panoramic Barrier
 
Girls and Mathematics
 
 
Program:
 
2014. 08. 26., kedd:
- Magyar absztraktok szabadidőruha kollekció bemutatója  (Keresztesi Botond, Dés Márton  és Trapp Dominika ötlete alapján készülő szabadidőruha kollekció, melynek darabjait a magyar absztrakt festészet és a kilencvenes évek szabadidíruha divatja ihlette)
- a BudMeal étterem  és a Dohányzó részleg megnyitója (Dés Márton és Trapp Dominika installációja, melyben T.S, D.M. és Mécs Miklós étel-műveit szolgálják majd fel minden este. A Dohányzó részlegben a dohányzást és fűszívást feldolgozó művek láthatóak majd. A tárlat kurátorai Dés Márton és Bálint Bence.)
- vacsora a BudMealben
- Girls and Mathematics
 
2014. 08. 27., szerda:
- rendhagyó reggeli torna a város valamely közterén (testmozgással egybekötött promóciós tevékenység a város közterein)
- I. Dunaújvárosi Szabadidő Expo és Hobbibörze (helyi és fővárosi gyűjtök és fura hobbisták expója)
-  Füredi Tamás megnyitója (Hulot úr nyaralásai Füredi Tamás olvasatában)
- vacsora a BudMealben
- Mayberian Sanskülotts koncert
- Band in the Pit koncert
 
2014. 08. 28., csütörtök: 
- rendhagyó reggeli torna a város valamely közterén
- rapszakkör 14+ éveseknek Szőke Gáspárral (“10:00-10:30: Találkozás, bemutatkozás 10:30 – 12:00: Előadás a rapről – Változások a hiphopban, a kezdetektől napjainkban nagy léptékben. Az előadást tartja: Szőke Gáspár 12:00-12:15 Szünet 12:15 – 13:00: Tematikus zenehallgatás, flow, ritmika, szöveg szempontjából 13:00 – 14:00: A kedvenc zenék kiválasztása 14:00 – 15:00: Szünet 15:00 – 17:00: Szövegírás 18:00 – Mikrofonos gyakorlás Aug. 29. Egész napos gyakorlás Este előadás”)
- Szagos Hörigekkók koncert
- Keresztesi Zsófia megnyitója (téma: a prekariátus szabadideje)
- vacsora a BudMealben
- Gazsi Rap Show koncert
- Dj Mango
 
2014. 08. 29., péntek: 
- rendhagyó reggeli torna a város valamely közterén
- Rapszakkör No. 2.
- Murányi Mózes Márton és Bogyó Virág megnyitója  (Bogyó Virág és Murányi Mózes Márton munkája a börtön, a fogvatartottak szabadidőhöz való viszonyát vizsgája. Mit jelent a szabadidő a fogvatartottak számára? Mit jelent a délutáni pihenő, villanyoltás, az álom ideje, ha a szigorú időbeosztást mások írják? A művészek kutatásuk során nem magukkal a fogvatartott személyekkel vagy az intézmény dolgozóival szeretnének foglalkozni, hanem csupán áttételesen a fent említett fogalom tárgyi vetületeivel. A börtönökben létrehozott, akár piacra, akár egészen személyes használatra, magáncélra készült tárgyakkal.)
- a Secco & Fresh K.O. freskó felavatása (A lerombolt dunaújvárosi vidámparknak állít anak emléket a fiúk)
- a rapszakkörösök fellépése
- vacsora a BudMealben
- Panoramic Barrier feat. Sir Weirdo / Kinoschwarz
 
2014. 08. 30., szombat: 
- rendhagyó reggeli torna a város valamely közterén
- tájékozódó futás az idén 40 éves Szoborparkban (Várnai Gyula útvonalterve alapján)
- vacsora a BudMeal étteremben
- Nyárvégi vasalás: Baráth-Détári-Móder-Nagy / The Corporation koncert Móder Rezső zenélő szoborparkjában
 
Támogatók:
Smoking
full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.

full_004544.png
Artmagazin 74. – ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM

Artmagazin videóinterjú Tót Endrével Budapest utcáin hagyott 2015-ös „örömdarabjairól” és az előzményekről.

Screenshot 2020-04-27 at 21.46.52.png
Artmagazin 64. – WELT OHNE HERZ

Altorjay Gábor kiállítása az acb Galériában