Ezt nézd! – Győr, Budapest és Szentendre

A hétre nemcsak budapesti eseményeket – kerekasztal-beszélgetés a Gólyában és kiállításmegnyitó a Mai Manó Házban – ajánlunk, hanem a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a szentendrei MANK Galéria programjait is. A héten Topor Tünde osztja meg személyes kedvenceit, azaz a Kassák és a Vasarely Múzeum kiállításait.

Hétfőn 18:00-kor nyílik a Nemes ügyek című csoportos kiállítás a győri Magyar Ispitában. A Parallel Művészeti Alapítvány és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében megvalósuló tárlaton kiállító művészek – Atsuo Hukuda, Linda Carrara és Körösi Viktória – a minimalista és kifinomult munkáikkal a tradicionális technikák kortárs lehetőségeit kutatják.  


Forrás: Facebook

Hétfőn 19:00-kor kezdődik a Rendszerváltások a kultúrában című kerekasztal-beszélgetés a Gólyában, ami a Politikatörténeti Intézet – Társadalomelméleti Műhely Kritikus szembenézés: A közép-kelet-európai rendszerváltások című nyári egyetemének keretében kerül megrendezésre. A beszélgetés célja, hogy együtt kezelje a kulturális intézményeket, az azokban dolgozókat és a létrejövő kulturális tartalmakat, mindezt néhány példán keresztül, hogy a gazdasági és a politikai változások kontextusában a kulturális intézmények milyen pályákat írtak le az elmúlt 30 évben, azaz mit jelent(ett) a kultúra területén a rendszerváltás. A beszélgetés moderátora Patakfalvi Ágnes, illetve részt vesz Szemere Anna szociológus, populáris kultúrakutató, Huth Júliusz művészettörténész és Frazon Zsófia etnográfus.

Szerdán 18:00-kor startol az ArtScience című csoportos kiállítás a szentendrei MANK Galériában. A kiállított művek – Ádám Zsófia, Bolla Szilvia, Csáji Attila, Erdély Dániel, Martinkó Márk, Mengyán András, Neuzer Zsófia, Rajnai Ákos, Vadászi Zoltán, Varga Dóra és Vass Csenge munkái – arra világítanak rá, hogyan inspirálhatják a tudomány, a technika vívmányai az alkotás folyamatát, a művészi produktum létrejöttét és kifejezési formáját.


Klenyánszki Csilla: Pillars of Home, nr. 63, 2016, fotográfia

Csütörtökön 18:00-kor a Mai Manó Ház is új kiállítással jelentkezik, Klenyánszki Csilla solo show-jával, a Pillars of Home-mal. A PaperLab galériában látható tárlat a Pillars of Home című sorozatot mutatja be, ahol a művész az anyaság kezdeti szakaszának kihívásait egy játékká alakítja át: a fotókon látható egymáson egyensúlyozó szobrok az alkotó kisfiának alvási ideje alatt készültek, amelyhez átalakította a lakásukat egy átmeneti, csupán harminc percig létező stúdióvá. Klenyánszki Csillával 2018-ban készítettünk interjút, amiben erről a projektről is mesélt.

 

Ezt nézd! EXTRA – Topor Tünde: Irány Óbuda!

 

„Először is a Kassák Múzeum. Itt a MOME diplomázó tervezőgrafikusainak kiállítása látható, amely a Bauhaus100-hoz kapcsolódó terveiket mutatja be a témához méltó installálással. Minden tetszik benne, egyedül talán csak a plakát nem, mert az teljesen mást ígér, mint amit kapunk.

(re:flex. Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán, Kassák Múzeum,
2019. szeptember 1-ig.)

Sajnos nem lehet átvágni a Kőbuci kerten, hogy a szituációban maradva egyenesen a következő helyszín, a Vasarely Múzeum kertjében landolhassunk, de az épületek megkerülése után is fantasztikus élményben lesz részünk: a bejárattal szemben, az amúgy is űrkorszakot idéző térben egy szkafander fogad Lakner Antaltól, majd megnézhetjük a Méliès fivérek 1902-es, Utazás a holdba című némafilmjét, és rögtön rájöhetünk arra, hogy nemcsak a Vasarely-művek, hanem a Bauhaus gyökerei is ide nyúlnak vissza. A film nagyon vicces, főleg, amikor összeáll, hogy a Hold lassan közeledő arcába (pontosabban a szemébe) mi az, ami becsapódik. És ekkor még nem is láttuk az űrlényeket, pedig onnantól már abban is biztosak lehetünk, hogy a Star Wars alkotói is a hatása alá kerültek anno. A holdraszállás 50. évfordulója alkalmából összeállított kiállítás még rengeteg meglepetést tartogat, két szinten, 6 teremben, Vasarely holdraszállással kapcsolatos művei köré szervezve műveket, dokumentumokat, filmeket, hanganyagokat. Orosz Márton, a múzeum vezetője és a kiállítás kurátora ki tudta hagyni a Good luck Mr. Gorsky-poént, de szívesen megkérdezném majd a teremőröket, hogy a látogatók beszélgetéseibe önkéntelenül bele-belehallgatva hányszor említődött meg Ms. Gorsky.”

(Holdmúzeum 1969. Művészet és világűr, Vasarely Múzeum, 2019. szeptember 22-ig)

 

 

 

 


Fotó: © Artmagazin
full_006375.png
Ezt nézd! – Budapest és Paks

A hétre főleg kiállításmegnyitókat ajánlunk, mint a Kiscelli Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Paksi Képtár eseményeit, valamint egy záró tárlatot is javaslunk az FKSE kiállítóterében. Az e heti személyes kedvencünk a Ludwig Múzeum szlovák kiállítása.

 

full_006384.png
Ezt nézd! – Nyitott Gyárak Hétvégéje

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk, mint az Inda Galéria fiatal fotográfusokat felsorakoztató tárlatát, a Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégium év végi kiállítását az ISBN könyv+galériában vagy a Metropolitan Egyetem fotográfia szakos hallgatóinak diplomamunkáit a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A hétvégén pedig kihagyhatatlan a Kortárs Építészeti Központ programja, a Nyitott Gyárak Hétvégéje.

full_006391.png
Ezt nézd! – Újabb megnyitók hete

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak diplomamunkáit sűrítő válogatást, a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából emléket állító kiállítást a 2B Galériában, az öntárgyiasítás témakörét körüljáró tárlatot az Ybl Budai Kreatív Házban, valamint Végh Júlia solo show-ját a The Studiosban.