Ezt nézd! – Újabb megnyitók hete

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak diplomamunkáit sűrítő válogatást, a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából emléket állító kiállítást a 2B Galériában, az öntárgyiasítás témakörét körüljáró tárlatot az Ybl Budai Kreatív Házban, valamint Végh Júlia solo show-ját a The Studiosban.

 

Kedden 18:00-kor startol a Magyar Képzőművészeti Egyetem Best of Diploma 2019 című kiállítása a a Barcsay Teremben. A végzős hallgatók diplomamunkáiból rendezett tárlat festőművész – Kis Kata Linda, Varga Ádám Miklós – grafikusművész – Agafina Anna, Sipos Boglárka (képgrafika specializáció) és Jásdi Júlia Lili, Végh Veronika (tervezőgrafika specializáció) – szobrászművész – Combarro Petra Inez, Kozma Anita – intermédia-művész – Kovács Gyula A., Puskás Mária – látványtervező művész – Kopp Krisztina, Jeli Sára Luca, Zubor Kata – és restaurátor művész – Somodi Nóra, Zomborácz Tamás, Tamási Alexandra (képzőművészeti restaurátor specializáció), valamint Horváth Nándor, Varga Judit (iparművészeti restaurátor specializáció) – hallgatók munkáiból nyújt válogatást.

Szerdán 19:00-kor nyílik a Waldsee 1944 című kiállítás a 2B Galériában. A tárlat a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából állít emléket a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak. A kiállítás koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez. Az auschwitzi levelezőlapok a ma is használatos standard postai formátum szerint készültek, a különbség annyi volt, hogy a címzést segítő vonalak mellé egy pecsét került német és magyar nyelvű szöveggel: „Válasz csak levelezőlapon (30 szóig) németül a Magyarországi Zsidók Szövetsége, Budapest VII., Síp u. 12. útján.” A lap másik oldalára íródott a tulajdonképpeni üzenet az otthoniaknak. A 2B Galéria jelen kiállításra írókat, költőket, irodalmárokat kért fel egy magyar nyelvű, maximum 30 szavas kézzel írt szöveg megírására.

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik az Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók című kiállítás megnyitója az Ybl Budai Kreatív Házban. A tárlaton hat magyar művész – Lovas Ilona, Fabricius Anna, Moizer Zsuzsa, Rabóczky Judit, Szabó Klára Petra és Tranker Kata – mutatja be a kiállítás tematikájához, azaz az öntárgyiasításhoz kapcsolódó alkotásaikat.

Pénteken 19:00-kor startol Végh Júlia önálló kiállítása, a Változatok véletlenre – Láthatatlan természet a The Studiosban. A tárlaton debütál a művész legújabb képsorozata, aminek központi motívuma a véletlenszerűség, és ami a divatmagazinok szépségideáljainak közhelyes motívumaival játszik. A festményeken megelevenednek a véletlenszerű absztrakt rétegek, ami egy egy álomvilágból építkező, belső világra való fókuszálást jelez.

Image may contain: outdoor and water
Forrás: facebook.com
full_006281.png
Ezt nézd! – Budapest és Salgótarján

A hétre a MŰTŐ és a Budapest Galéria kiállításmegnyitói mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak diplomaprojektjét, valamint az Artmagazin salgótarjáni kirándulását javasoljuk. Az e heti kedvencünk a Magyar Nemzeti Galéria Fortepan-kiállítása.

full_006370.png
Ezt nézd! – Hongkongtól a Bauhausig

A hétre három kiállításmegnyitót is ajánlunk, amik széles tematikai merítést kínálnak: egy hongkongi művészeti iskola szellemiségét közvetítő művészkolóniáét az A38-on, egy pályakezdő szobrászét a Telep Galériában, valamint egy Bauhaus évfordulót ünneplő tárlatot a Fugában. A megnyitók mellé pedig egy kerekasztal-beszélgetést is javaslunk, ami a neoavantgárd testpolitákáját és annak utóhatásait helyezi középpontba a Fészek Művészklubban.

full_006384.png
Ezt nézd! – Nyitott Gyárak Hétvégéje

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk, mint az Inda Galéria fiatal fotográfusokat felsorakoztató tárlatát, a Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégium év végi kiállítását az ISBN könyv+galériában vagy a Metropolitan Egyetem fotográfia szakos hallgatóinak diplomamunkáit a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A hétvégén pedig kihagyhatatlan a Kortárs Építészeti Központ programja, a Nyitott Gyárak Hétvégéje.