Holnap kezdődik a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Vendégek és közönségtalálkozók

Nyolc alkotó is elkíséri filmjét az idei Titanicra. Két versenyfilm rendezőjével, Julia Langhoffal (LOMO – Egy blogger élete) és Jonas Matzow Gulbrandsennel (Árnyak völgye) is találkozhat majd a közönség. Igazi szenzáció, hogy a Hullák a napon alkotópárosa, Hélène Cattet és Bruno Forzani, a RocKabul ausztrál rendezője, Travis Beard, valamint a Rekviem J. asszonyért főszereplőnője, a Kusturica-filmekből ismert Mirjana Karanovic szerb színésznő is Budapestre érkezik. Tinna Hrafnsdóttir, a Munda című izlandi rövidfilm alkotója, a Szveta című film kazah rendezőnője, Zhanna Issabayeva szintén a Titanic vendégei lesznek, a közönség találkozhat továbbá a Megszállás 1968 nemzetközi koprodukció egyik rendezőjével, Dombrovszky Lindával is. Április 4-13. között 34 nemzet 47 filmjét láthatják a nézők a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Budapesten.

Mirjana Karanovic számára Emir Kusturica A papa szolgálati útra ment című filmje hozta meg a világsikert, de Jasmila Žbanić Szerelmem, Szarajevó című Arany Medve-díjas filmjéből is ismerhetjük őt. A Titanicra a Rekviem J. asszonyért című filmet kíséri el, melyben J. asszony úgy dönt, elmosogat, bevásárol, és előkeresi elhunyt férje pisztolyát. Elhatározza, hogy ezzel lesz öngyilkos a férje halálának évfordulóján – egy hét múlva. A szerb színésznővel április 5-én a 20 órai, valamint április 7-én a 17 órai vetítés után találkozhatnak a nézők az Ódryn.


Rekviem J. asszonyért. Forrás: a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából

A Szveta című alkotásban a főhősnőnek egyedül kell megküzdenie a lakásáért és saját kis világáért, amelyet fogyatékossággal élőként olyan sok áldozat árán épített fel. A film kazah rendezőnője, Zhanna Issabayeva szintén a Titanic vendége lesz, neki április 6-án a 18:30-as vetítés után a Kinóban teheti fel a közönség a kérdéseit. A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 című dokumentumfilm a „baráti” hadseregek katonáit szólaltatja meg kollektív-szubjektív módon. A nemzetközi koprodukció egyik rendezője, Dombrovszky Linda április 7-én a 18 órai vetítés után az Urániában, majd április 12-én 18 órakor a Kinóban szívesen beszélget a közönséggel.


Megszállás 1968. Forrás: a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából

Igazi szenzáció, hogy a Hullák a napon belga alkotói, Hélène Cattet és Bruno Forzani is elkísérik bizarr thrillerüket a Titanicra. A film április 7-i, 20:45-ös vetítése előtt az Urániában a Santos Palace című rövidfilmjük is látható lesz, utána pedig találkozhat velük a közönség. Április 9-én 18 órakor a Francia Intézetben az alkotópáros egy korábbi munkája, a Bűverő pereg, majd aznap 20 órától a Színes könnyek című filmjük lesz látható, mindkettő után szívesen fogadják a nézők kérdéseit. A RocKabul című zenei doksi az első afgán heavy metal együttes, a District Unknown pályáját követi nyomon. A rendező, az ausztrál születésű Travis Beard a Metal Hammer magazin Global Metal díját nyerte alkotásáért. Április 8-án a 18:45-ös vetítés után és április 9-én a 20:30-as vetítést követően a Kinóban találkozhat vele a közönség.

 


RocKabul. Forrás: a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából

Az idei Titanic vendége Izland, így többek között egy rövidfilmválogatáson keresztül is ismerkedhet a közönség a misztikus szigetország művészetével. Tinna Hrafnsdóttir Munda című munkájában a hatvanéves lelkésznő már negyven éve őrzi féltett titkát. Április 9-én 18:30-kor a Kinóban, majd április 10-én 18:45-kor a Toldiban vetítik a filmeket, utána közönségtalálkozó a rendezőnővel. Julia Langhof első nagyjátékfilmjét, a LOMO - Egy blogger élete című alkotást – mely versenyzik a Hullámtörők-díjért – április 11-én 18:45-kor a Toldiban, április 12-én 20:45-kor pedig a Kinóban láthatja a közönség, utána beszélgetés a német rendezőnővel. Végül egy másik versenyfilm, az Árnyak völgye rendezőjével, a norvég Jonas Matzow Gulbrandsennel április 12-én a 18:45-ös vetítés után az Urániában, április 13-án a 19 órai vetítés után a Toldiban találkozhat a közönség.


LOMO - Egy blogger élete. Forrás: a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából

 

full_005382.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Enyedi Ildikó szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című film rendezője ajánl:

full_005513.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Mészáros Márta szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 (vagy több) mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró ajánl, akinek legújabb filmjét, az
Aurora Borealis-t október 19-től vetítik a hazai mozik:

full_005560.png
TOP 5 LEGJOBB FILM – Szarka Péter szerint

A filmes toplistákat lehet imádni, lehet utálni, de az egyszer biztos, hogy a nagybetűs Képkorszakban, amikor minden „távoli ismerősünk” gépén nullahuszonnégyben fut a uTorrent és szinte bármi elérhető a neten, rendkívül hasznos lehet egy-egy ilyen válogatás. Előttünk a képözön, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a túlkínálatban mire figyelünk. Haladhatnánk tematikusan, korszakok vagy műfajok szerint, igazából minden érdekes, a javallat most mégis Artmagazin-specifikus: kortárs képzőművészek, hivatásos képalkotók sorolják fel életük eddigi legmeghatározóbb 5 (vagy több) mozi- vagy filmélményét – és ebből nem csak az derül ki, hogy egy művész mit meg hogyan néz!
Ezúttal Szarka Péter képzőművész ajánl, akinek delikát választásai elé csak annyit, hogy legújabb, Trafó Galériabeli egyéni kiállításában és a TOP5-ös listájában is megjelenik a
Szárnyas Fejvadász: