Ismét közös játékot hirdetünk a Magyar Nemzeti Galériával

Most az intézmény Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállításához kapcsolódó MÚZEUM+ programra sorsolunk jegyeket

A kiállítás különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. Középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint kétszázötven kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel tárlaton, vagy olyan, amit még soha nem láthatott közönség.

A MÚZEUM+ programsorozat következő helyszíne április 20-án, szerdán este a Magyar Nemzeti Galéria. Az esti program középpontjában az életstílus és az életmód kérdésköre áll: a frissen nyílt időszaki kiállításra reflektálva a látogatók azt járhatják körbe, hogy a művészeti élet hogyan reagált az első világháború okozta társadalmi traumákra, s ezzel együtt a mindennapi lét radikális változásaira. Így hallhatnak előadást és kerekasztal-beszélgetést az első globális stílusról, illetve tárlatvezetéseket a különböző korszakok mindennapjairól, de részt vehetnek egy kreatív workshopon is, ahol a résztvevők megtervezhetik saját plakátjukat. A programon az idén több szakaszban megújuló Lépésváltás-kiállításban hallhatnak kurátori tárlatvezetést az első átalakulásról: az első ütemben az 1945 utáni magyar művészet három kiemelkedő alkotója, Keserü Ilona, Maurer Dóra és Kemény György műveit mutatják be. A kellemes élő zene, illetve a finom falatok és borok ugyancsak elmaradhatatlanok ezúttal is. Az este teljes programja ezen a linken olvasható.

A most megnyílt kiállításon látható és a MÚZEUM+ programjának középpontjában álló plakátokról korábban egy cikksorozatot is közöltünk – amelynek szerzője Katona Anikó –, ezeket most egy helyre gyűjtöttük azoknak, akik szívesen olvasnák a kiállítás látogatás előtt vagy éppen után:


A dicsőséges magyar plakát – 1. Bottlik József/ Artmagazin 58.

Filmek, revük, sztárok – Réz-Diamant Tibor és a ’20–30-as évek filmplakátjai / Artmagazin 59.

Az úti cél: Budapest – Ifj. Richter Aladár és a harmincas évek idegenforgalmi plakátjai / Artmagazin 60. 

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország – Dallos Hanna és Mallász Gitta / Artmagazin 61.


270831

Bottlik József: Orion rádió, 1930 körül, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Mindemellett nyereményjátékunk kérdése is ezekhez a cikkekhez kapcsolódik. A kérdésre helyesen válaszoló olvasóink között két darab páros belépőt sorsolunk az április 20-i MÚZEUM+ eseményre.

Íme a kérdés: Ki és melyik fontos filmhez készített olyan plakátot, ami aztán a magyar plakátművészet egyik kiemelkedő alkotásává vált?
A válaszokat április 19-én 18:00-ig várjuk az [email protected] e-mail címen!

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938)
MNG, C épület, 2022. április 12. – augusztus 28.

Múzeum+2022. április 20.
18:00 - 22:00

Nyitókép: Bánhidi Andor: Balaton, 1940 körül, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest