Ezt nézd! – Absztrakció Veszprémben, Budapesten és Szentendrén

E heti ajánlónk az absztrakcióról szól: op-art és üvegművészet a veszprémi Művészetek Házában, Bartl József 90. születésnapi tárlata a Faur Zsófi Galériában, valamint Horváth Lóczi Judit „almáriuma” a szentendrei MANK Galériában.

Már csak szeptember 11-ig látható a Négy-szög című kiállítás a veszprémi Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. A kiállítás az optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek témakörét járja körül négy különböző szemszögből. Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész legújabb alkotásait építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok előzik meg: a különböző festett, geometrikus szerkezeteket, vonalhálókat megjelenítő üveglapok egymásra helyezésével jön létre az illúziókeltés a különleges perspektíva által. Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzióval foglalkoznak, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik. Mindhárom alkotó mesterének tekinti Victor Vasarelyt, az op-art leghíresebb képviselőjét, aki különböző geometrikus formákból hozta létre illuzionisztikus képeit, tereit, miközben nemcsak fekete-fehérrel, de rendkívül gazdag színskálával is dolgozott.

3b9e68eb2382c9556c13f2eca3b3073353bc331d

Halmi-Horváth István: Hommage à Albers No16., 2021

Szeptember 28-ig tart nyitva a Bartl 90 című kiállítás a Faur Zsófi Galériában. Bartl József 1932. szeptember 25-én született, így idén ünnepelnénk 90. születésnapjának fordulóját. Ebből az alkalomból a Faur Zsófi Galéria egy nagyszabású kiállítást mutat be, mely Bartl különböző korszakaiból emel ki műveket, ezzel elősegítve, hogy a képzőművész tevékenységéről egy teljesebb képet kaphassanak a látogatók. A tárlat érdekessége is egyben, hogy a galéria lenti részében, a Panel Contemporaryban Misch Ádám művei lesznek megtekinthetők. A két alkotó Soroksáron született és nőtt fel, így ismeretségük fiatalkori gyökerekre vezethető vissza. Bartl és Misch szoros szakmai és baráti viszonyban álltak, melynek eredményeképpen többször is állítottak ki együtt. „Festészetemnek meghatározója a fehér szín, valamint a négyzet. A felületet fehér négyzetekkel telepítem be, ezekbe pontokat, háromszögeket, nyilat, oromdíszt, bábokat, kereszteket, vonalakat festek. A jelek konkrétak és elvontak, díszítőek és jelentést hordozóak. Tartalmilag árnyalt formák együttesei, melyek játékosak, ugyanakkor fegyelmezettek. Motívumaim a népművészetből származnak ezeket különböző geometrikus elemekkel teszem hangsúlyossá, változatossá, így válnak ikonszerű jelrendszerré.”

301949517 5847662201935403 5998745340540681083 n

Forrás: facebook.com

Október 8-ig látogatható Horváth Lóczi Judit Almárium című kiállítása a szentendrei MANK Galériában. Almárium: egy már-már elfeledett jelentésű szó. Talán rémlik iskolás olvasmányainkból, ahonnan krajcárokra, befőttekre és kulccsal elzárt értékekre asszociálunk. Egykor a mindennapok részét képezte, ma pedig gondolatfoszlányokból igyekszünk feltárni valódi jelentőségét. Horváth Lóczi Judit legújabb műtárgyegyüttesével olyan alapvető emberi értékekre hívja fel a figyelmet, melyek napjainkban egyre inkább eltűnni látszanak – mégsem tudunk nélkülük minőségi és értelmes életet élni. Az értékmentés és az értékőrzés hívószavak mentén a kiállítás koncepcióját az almárium szimbolikus funkciójához kapcsolta. Horváth Lóczi Judit Almárium című kiállítása egy olyan hely, ahová vissza lehet húzódni a világ külső zajai elől, ahol lehetőséget kapunk belső hangunk meghallásához. A bemutatott művek által pedig olyan igazodási pontokra találhatunk, melyek ráirányítják fókuszunkat azokra a dolgokra, melyekre valóban érdemes odafigyelni magunk, és a körülöttünk élők érdekében is.

Horvathloczi

Horváth Lóczi Judit: Mantra II., 2022, akril, rétegelt lemez, 34 × 81 cm, fotó: Horváth Lóczi Judit

Lair_04.jpeg
HAVI ARCHÍV – szeptember

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

300977846_499777752149905_4271142857662243995_n.jpeg
Ezt nézd! – Művésztelepek hete

E heti ajánlónk középpontjában a művésztelepek állnak, ugyanis a nyár végének vészes közeledtével sűrűsödnek a programok, többek között sorra nyílnak az alkotótelepek termését felsorakoztató kiállítások – például a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben, a Hegyvidék Galériában és a Magyar Műhely Galériában.

FORGO-Arpad-4ENPNL-akril-formazott-vaszon-49×58×4-cm-2022-1.jpeg
Ezt nézd! – Szigetmonostor, Balatonfüred és Paks

E het ajánlónk három vidéki helységre fókuszál, pontosabban három egyéni kiállításra – a szigetmonostori Nemdebárka Vető János-tárlatára, a balatonfüredi Zsdrál Art Galéria Lantos Ferenc-anyagára és a Paksi Képtár Forgó Árpád-kiállítására.

FM-Forward_and_Up.jpeg
Ezt nézd! – Szentendre, Szombathely és Pécs

Folytatódik a vidéki mustra: ezen a héten is eltávolodunk Budapesttől, hogy magyarországi nagyvárosok felé tereljük a közönséget – ezúttal a Szentendrei Képtár, a Szombathelyi Képtár és a pécsi Zsolnay Múzeum kerül előtérbe.