Ezt nézd! – Budapesti kiállítások és egy szentendrei tárlatvezetés

A hétre főleg budapesti programokat ajánlunk: például egy befejezetlen történetről szóló kiállítást a Liget Galériában, egy terápiás munkafolyamat végeredményét a PINCE-ben, valamint a szerelmi csalódás feldolgozásáról szóló műalkotások seregszemléjét az Attention – A hely pinceklubban. Illetve egy szentendrei tárlatvezetést, ahol a kiállítás kurátora tart tárlatvezetés Csákány István solo show-ján.

Kedden 18:00-kor startol a Liget Galéria új kiállítása. Filó Vera Kifutó című anyaga a befejezetlen történetekről szól. Ha egy történetet vizualizálni akarunk, akkor világosan meg kell mondanunk, hogy elhagytunk-e valamit vagy megérkeztünk valamihez – a kiállítás éppen azt akarja bemutatni, amikor ez eldönthetetlen.

Képernyőfotó 2021 07 05 du. 3.41.03

Forrás: ikon.hu

Szerdán 19:00-kor a PINCE is új kiállítással jelentkezik: Juliana Höschlová In luxury times, the bug is missing című anyagával. A művész tavaly tavasszal elkezdett sorozata, ahogy szinte miden az elmúlt másfél évben, szorosan a pandémiához köthető. Juliana Höschlová az első lezárások alatt kezdte el naplószerű és lassan napi rutinná váló digitális rajzsorozatát. A munkafolyamat egyfajta terápiaként funkcionált számára, amelyen keresztül el tudta magát foglalni és valamilyen perspektívát találni abban a „globális vákuumban”, amelyben hirtelen magunkat találtuk. 

Csütörtökön 17:00-kor Bodonyi Emőke művészettörténész kurátori tárlatvezetése Csákány István A kalapács álma című kiállításán a MűvészetMalomban. A művész installációinak központi eleme az előző tárlatain már megismert kalapácsszobor. A Szentendrén bemutatott két új és egy régebbi árnyjátékban a kalapácsszobor – mint egy megszemélyesített műalkotás – árnyjátékok főhősévé válik. A kiállítás narratívája egy folyamatot mesél el különböző időbeli stációkra, illetve jelenetekre bontva. Ez a folyamat a történelem során újra és újra megtörténő körforgásról szól, ahol bármilyen értelmezhető érték képes megszületni, kibontakozni, meghalni, funkcióját elveszíteni, más értékkel ötvöződni és új életet ölteni. Az ember egyszerre résztvevője, megfigyelője és krónikása ennek a folyamatnak.

202221920 3605359726234986519 n

Forrás: facebook.com

Szintén csütörtökön, 18:00-kor kezdődik a Kihűlt a helyed az ágyamban című kiállítás megnyitója az Attention – A hely pinceklubban. A tárlat a szakítás feldolgozásának mint egyfajta terápiás folyamatnak a művészeti lenyomatait mutatja be. A kiállítás a kortárs reflexiókat – éppen a terápiás jellegük miatt – művészetpszichológiai aspektusból vizsgálja. A kiállító művészek – Hajdú Levente Zsigmond, Kis Judit, Markó Luca, Rémiás Szilvia Zita, Sztrehalet Oxána – személyes történeteiken, saját tapasztalataikon keresztül dolgozzák fel szerelmi csalódásaikat és a szakítás fogalmát. A műalkotások olyan kérdéseket vetnek fel, mint hogy mi történik velünk egy szakítás után, mit kezdjünk az emlékeinkkel, és mi marad a kapcsolatból miután véget ér. 


204457684_5663293637045080_4055290856572088964_n.jpeg
Ezt nézd! – Kiállításmegnyitó, újranyitás, tárlatvezetés, lapszámbemutató

A nagy hőség sem tántorítja el a képzőművészeti események szervezőit, hiszen ez a hét is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb programokban – kiállításmegnyitó a szentendrei MANK Galériában, újranyitás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, tárlatvezetés az INDA Galériában és a Trafó Galériában, valamint Café Bábel lapszámbemutató az art quarter budapestben.

itthon_woven_storage_05.jpeg
Ezt nézd! – Kánikula

Beköszöntött a kánikula, ami újabb okot ad arra, hogy a kiállítóterek hűs, légkondicionált tereiben időzzünk. Mehetünk a Nagyházy Contemporaryba, ahol hétköznapi tevékenységeink kerülnek új megvilágításba, vagy a Kassák Múzeumba, ahol a költészet és a performansz kerül terítékre. Otthon is átvészelhetjük a szélsőséges meleget, és akkor érdemes bekapcsolódni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szak előadásaiba, beszélgetéseibe, workshopjaiba, vagy mehetünk a Paksi Képtárba, ahol három művész szemlélődési szokásaiba nyerhetünk betekintést.

Gerhes_w_Tmegtal_f20080127.jpeg
Ezt nézd! – Nyári kiállítások

Itt a június, beköszöntött a jó idő, ami azt is jelenti, hogy a galériák, múzeumok sorra nyitják nyári kiállításaikat. A Mai Manó Házban Gerhes Gábor 30 évnyi alkotómunkásságába nyerhetünk betekintést, az INDA Galériában Koronczi Endre veszi górcső alá a légmozgást, az Artpoolban Galántai György 80. születésnapját ünneplik, míg az Új Magyar Képtár – Szent István Király Múzeumban Tranker Kata pedzeget evolúciós kérdéseket.