Ezt nézd! – Nyári kiállítások

Itt a június, beköszöntött a jó idő, ami azt is jelenti, hogy a galériák, múzeumok sorra nyitják nyári kiállításaikat. A Mai Manó Házban Gerhes Gábor 30 évnyi alkotómunkásságába nyerhetünk betekintést, az INDA Galériában Koronczi Endre veszi górcső alá a légmozgást, az Artpoolban Galántai György 80. születésnapját ünneplik, míg az Új Magyar Képtár – Szent István Király Múzeumban Tranker Kata pedzeget evolúciós kérdéseket.

Kedden 17:00-kor startol Gerhes Gábor Der Plan. című egyéni kiállítása a Mai Manó Házban. A tárlat a képzőművész utóbbi harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be. A Der Plan. szándéka szerint az alkotói gondolkodás és a praxis sokféle formában megjelenő, mégis egy irányba tartó alakváltozásait követi végig. Gerhes korai műveiben, megrendezett fotóin – melyeknek önmaga is gyakori szereplője – hétköznapi, banálisnak tűnő jelenetek és tárgyak keverednek a magas- és a tömegkultúra eszköz- és fogalmi készleteivel. Művészetének egyik alapvető fogása a gyanú folyamatos felkeltése, a művek és a valóság közötti viszony referencialitásának megkérdőjelezése és kibillentése.

Gerhes w tmegtal f20080127

Gerhes Gábor: A t megtalálása, 2002, fotó, lambda-print, ed. 1. 154 x 127 cm, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum tulajdona, ed. 5. 70 x 100, ⅕ magántulajdon. © Gerhes Gábor

Szerdán 18:00-kor az INDA Galéria is új kiállítással jelentkezik: Koronczi Endre Ha a feketét egy fogalommal keverem össze Visszafelé című solo show-jával. Egy működő ventilátor légmozgást kelt. Ha elég jelentős az áramlás, akkor szélnek hívjuk. A ventilátorokat többnyire villanyáram hajtja, ezt az energiát használják a szélkeltésre. A folyamat viszont megfordítható. Ha egy ventilátort kiviszünk a tájba, és a szél jól megforgatja, akkor elektromos áramot termel. A Ploubuter Parkban végzett kísérletek a szél megértésére irányulnak. Hogy a természetét minél jobban megismerjük. A folyamat viszont megfordítható. Ha a szél mozgását vesszük alapul, miután már értjük az architektúrát, létrehozhatunk valami vele azonosat. Olyan festményt, mely nem ábrázolja a szelet, hanem strukturálisan azonos vele.

Csütörtökön 17:00-kor új kiállítás nyílik az Artpoolban is. A Galántai 80 – A jövő emlékei című anyag Galántai György képzőművész, a balatonboglári Kápolnaműterem megalkotójának, alapítójának 2021. június 17-ei 80. születésnapját ünnepli. Számos magyar és külföldi kolléga, barát küldött Galántait köszöntő – olvasható, nézhető, hallgatható – munkát, amikből a művész tiszteletére kiállítást rendeznek az Artpool Szabolcs utcai új helyszínén. Az eseményen György Péter köszönti az ünnepeltet és Víg Mihály zenél.

191389653 10158989506531855 6651873063889378726 n

Forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor érdemes Székesfehérvár felé venni az irányt, ugyanis Tranker Kata Lucy in the Sky with Diamonds című anyaga debütál az Új Magyar Képtárban. A művész kiállítása három, szobrokból álló installáción keresztül az emberré válás biológiai és kulturális fejlődéstörténetével foglalkozik. A tárgyak alkotta terekben archaikus formák segítségével olyan problémakörök merülnek fel, mint a fajok közti határok bizonytalansága, az ember fajsovinizmusa, a funkciójuk nélkül vizsgált tárgyak jelentése vagy a művészet mai fogalmának létjogosultsága.


194418798_4197495020316787_711283133035715844_n.jpeg
Ezt nézd! – Kiállítás, kiállítás és kiállítás

A hétre csupa izgalmas kiállítást ajánlunk – az FKSE galériájában, a Kisteremben és az aqb Project Space-ben –, illetve egy újabb diplomaprojektet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak videópremierjét.

125557211_3852523144757783_2149508909150984670_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapest és Pannonhalma

A hétre csupa olyan budapesti kiállítást ajánlunk, amik egy-egy művész munkásságába engednek betekintést. Ilyen az ISBN könyv+galéria solo show-ja, ami a 8. kerület építészeti öröksége mögött megbúvó részletekre nagyít rá, vagy a Budapest Galéria egyénije, ami egy játszótérszerű installációval világít rá a mindennapi teendőink közötti zsonglőrködésre, illetve a Trafó Galéria kiállítása, ami pedig egy világhírű művész kiállításán keresztül tárgyalja az emberi érintkezések, a biztonság és a szabadság új formáit egy meglehetősen korlátozott időszak közepette. És ajánlunk egy olyan pannonhalmi kiállítást is, amit hosszú kutatómunka előzött meg, s ahol egy közösség (kutatók és művészek) gondolatai egyesülnek.

transzperiferia_3.jpeg
Ezt nézd! – OFF záróhét

A héten zár az OFF-Biennále Budapest legtöbb kiállítása, de helyettük sorra nyílnak újabb és újabb válogatások – például a Deák Erika Galériában és a Budapest Galériában. Sőt, itt a diplomaszezon, így a hétre már a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak online projektjét is ajánljuk.