Ezt nézd! – Kánikula

Beköszöntött a kánikula, ami újabb okot ad arra, hogy a kiállítóterek hűs, légkondicionált tereiben időzzünk. Mehetünk a Nagyházy Contemporaryba, ahol hétköznapi tevékenységeink kerülnek új megvilágításba, vagy a Kassák Múzeumba, ahol a költészet és a performansz kerül terítékre. Otthon is átvészelhetjük a szélsőséges meleget, és akkor érdemes bekapcsolódni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szak előadásaiba, beszélgetéseibe, workshopjaiba, vagy mehetünk a Paksi Képtárba, ahol három művész szemlélődési szokásaiba nyerhetünk betekintést.

Hétfőn 19:00-kor startol Bencs Dániel és Leitner Levente Éden című kiállítása a Nagyházi Contemporaryban. A tárlat fókuszában a paradicsomi állapotok újraértelmezése áll, aminek során a modern motívumok szimbiózisba kerülnek klasszikus kompozíciókkal és ősi szimbólumokkal. A két művész feltérképezi a hétköznapi tevékenységek, momentumok – mint a kerti locsolás, a tücsökzaj, az összegabalyodó kerti slag, a könyékig csorgó dinnyelé – mögött rejlő misztériumokat. 

Csütörtökön 19:00-kor a Kassák Múzeum is új kiállítással jelentkezik. A Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című, 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egyik karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylatában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A kiállítás a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat. Rávilágít a volt szocialista államok szubkultúráiból származó művészek munkáinak összefüggéseire, valamint azokból a kortárs pozíciókból is felvillant néhányat, amelyek annak a lehetőségét keresik, hogyan lehet kiszabadulni az ellenőrzött nyelv és a normatív kommunikációs minták szorításából.    

Itthon woven storage 05

Forrás: itthon.co

Pénteken és szombaton online előadásokat és workshopokat tartanak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező oktatói, valamint BA és MA szakos hallgatói. A kezdeményezők célja, hogy a szakmát, az oktatókat, illetve a leendő, a jelenlegi és a már végzett hallgatókat összekovácsoló, hagyományteremtő eseményt hozzanak létre. A Forma Norma online előadásai és a workshopjai limitált számú érdeklődőt tudnak befogadni, ezért minden programra bejelentkezés szükséges – amit június 22. éjfélig lehet megtenni.

Szombaton 16:00-kor érdemes Paks felé venni az irányt, ugyanis ekkor kezdődik Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény című kiállítása a Paksi Képtárban. A művészek 2019-ben kezdtek el szemlélődési szokásokkal kapcsolatos videóinterjúkat készíteni. Az interjúk nem elméleti, ideológiai, vagy definíciós célra készültek, pusztán személyes percepciós játékok, megfigyelési szokások, rögeszmés vizuális tevékenységek archívumaként jöttek létre, konkrét szemlélődési példákra építve. Ezek a világ megértésének olyan bagatell szilánkjai, mint pl. a perspektívával, fénnyel, épített és természetes környezetünkkel kapcsolatos észrevételek.

Gerhes_w_Tmegtal_f20080127.jpeg
Ezt nézd! – Nyári kiállítások

Itt a június, beköszöntött a jó idő, ami azt is jelenti, hogy a galériák, múzeumok sorra nyitják nyári kiállításaikat. A Mai Manó Házban Gerhes Gábor 30 évnyi alkotómunkásságába nyerhetünk betekintést, az INDA Galériában Koronczi Endre veszi górcső alá a légmozgást, az Artpoolban Galántai György 80. születésnapját ünneplik, míg az Új Magyar Képtár – Szent István Király Múzeumban Tranker Kata pedzeget evolúciós kérdéseket.

194418798_4197495020316787_711283133035715844_n.jpeg
Ezt nézd! – Kiállítás, kiállítás és kiállítás

A hétre csupa izgalmas kiállítást ajánlunk – az FKSE galériájában, a Kisteremben és az aqb Project Space-ben –, illetve egy újabb diplomaprojektet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak videópremierjét.

125557211_3852523144757783_2149508909150984670_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapest és Pannonhalma

A hétre csupa olyan budapesti kiállítást ajánlunk, amik egy-egy művész munkásságába engednek betekintést. Ilyen az ISBN könyv+galéria solo show-ja, ami a 8. kerület építészeti öröksége mögött megbúvó részletekre nagyít rá, vagy a Budapest Galéria egyénije, ami egy játszótérszerű installációval világít rá a mindennapi teendőink közötti zsonglőrködésre, illetve a Trafó Galéria kiállítása, ami pedig egy világhírű művész kiállításán keresztül tárgyalja az emberi érintkezések, a biztonság és a szabadság új formáit egy meglehetősen korlátozott időszak közepette. És ajánlunk egy olyan pannonhalmi kiállítást is, amit hosszú kutatómunka előzött meg, s ahol egy közösség (kutatók és művészek) gondolatai egyesülnek.