Ezt nézd! – Évindítás a festészet jegyében

Lépold Zsanett

Évindító ajánlónkban három, egymástól látszólag nagyon távol álló kiállítást ajánlunk, amelyeknek legfőbb közös tulajdonságuk, hogy új megvilágításba helyezik a festészetet mint médiumot a 21. században. A Paksi Képtárban Batykó Róbert, a Deák Erika Galériában pedig Bullás József egyéni kiállítása feszegeti a festészet határait, miközben a Q Contemporary első csoportos kiállítása a kelet-közép-európai kortárs művészet tendenciáit mutatja be két generáció szerepeltetésével.

A Paksi Képtárban egészen február 27-ig látogatható Batykó Róbert Zoompark című solo show-ja. A kiállítás a művész 2000-es években kezdődő pályájának napjainkig tartó, konzekvensen épülő karakterét vázolja fel. Az egymást követő, sorozatokba rendeződő művek a képalkotás – szűkebben nézve a festészet – szerepét és lehetőségeit vizsgálják a posztdigitális időszak sajátosságainak tükrében. Figuratív és absztrakt elemek, illetve ezek határain elhelyezkedő, elmosódott alakzatok tagolják Batykó munkáit – legyen szó építőipari eszközöket és gépeket megörökítő tárgyportréiról vagy a digitális világ, a számítógép képernyőjén megjelenő ikonográfiáról. Legújabb munkái is megtalálhatók a kiállításon, amelyeket egy, a művész által létrehozott festőgép segítségével hozott létre, s amelyek már nemcsak azzal foglalkoznak, hogy napjaink kérdéseit, a minket körülvevő világot hogyan lehet leképezni a festészet eszköztárának kibővítésével, hanem a művész és az alkotás szerepét is megkérdőjelezi.

Fatal error 2017 olaj vaszon 130x195 1

Batykó Róbert: Fatal Error, 2017, olaj, vászon, 130 x 195


A Deák Erika Galériában egy másik, konzekvensen épülő életmű legújabb alkotásai láthatók egészen január 21-ig. Bullás József Rolling Colors című anyaga a művésztől már megszokott képi világgal operál, különféle módokon. A vibráló színek, illuzionisztikus optikai effektusokkal tűzdelt szemkápráztató alkotások mellett éles vonalakkal, határozott formavilággal rendelkező művek is helyet kaptak, ezzel felvázolva a művész különféle, egymással párhuzamosan futó kísérleteit. Bullás sorozatai a geometrikus absztrakt művészet különféle válfajait vegyíti össze és variálja, s nyit ki egy tágas, végeláthatatlan univerzumot a különféle képsíkok rétegzésével. Az elmosódó, lüktető gömbök és az éles, határozott vonalú sávok váltakozása a nézőt egy új világba, egy új térbe integrálja. 

Deak erika galeria bullas jozsef rolling colors foto gyuricza matyas 2021 08

Fotó: Gyuricza Mátyás / Deák Erika Galéria


Bár a Q Contemporary XY_now, Q_now című, február 26-ig nyitva tartó kiállítása nem kifejezetten a festészetet helyezi középpontba, tematikája mégis szorosan kötődik hozzá. Ahogy arra a cím is utal, a közép-kelet-európai régióban élő és tevékenykedő művészek két generációjának munkásságát mutatja be: az egyik a legfiatalabb alkotók, az Y (vagy millenniumi) generáció, a másik pedig az elődeik, az X generáció. A bemutatott művek jelentős része az új intézmény gyűjteményéből került a kilállítótérbe, illetve az anyag kiegészül öt olyan fiatal alkotó munkájával is, akikkel a jövőben együtt kíván működni a múzeum. A fiatalabb generációk tagjainál megfigyelhető egyfajta kötődés a digitális technológiához és lehetőségeihez, amelynek fontos komponense az útkeresés a posztdigitális érában. A kiállításon több olyan alkotás is látható, amelyek a festészet határait feszegetik vagy éppen a festészet tradícióit korszerűsítik, s újfajta, letisztult lehetőségeket kínálnak a 21. századi képözön káoszában.

130 topor5

Varga Ádám: Programimage, 2018, 22 különböző méretű akrilfestmény

247354892_6382186378521588_1935196665927596782_n.jpeg
Ezt nézd! – Fókuszban a tánc

Az ünnepi időszakban sem érdemes megfeledkezni a kiállításokról, annak ellenére sem, hogy több intézmény is zárva tart. Mi most olyan, kifejezetten a táncot fókuszba állító kiállításokat ajánlunk, amelyeket a két ünnep közötti időszakban is meg lehet tekinteni. A Budapest Galériában rögtön kettő is akad: míg az egyik a nagy múltú Budapest Tánciskola történetét vázolja fel meghatározó momentumok felvillantásával, a másik a tánc rituális oldalát mutatja be. Akárcsak a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kiállítása, amely Bali szigetére repíti a látogatót, két utazó, Zboray Ilona tudósításaival és Gill Marais fotóival.

Lukats_Kato_MKVM.jpg
Ezt nézd! – Karácsonyi hangulat és last minute műtárgyvásárlás

Itt a karácsony, a hét már főként az ünnepi előkészületek jegyében telik. A hipermarketek, plázák és vásárok tumultusa helyett róhatjuk a múzeumokat is, abban bízva, hogy elkerüljük a tömeget. De nemcsak ezért érdemes betérni egy-egy kiállításra, hanem azért is, mert némelyikben igazi karácsonyi hangulat fogad bennünket: például a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Lukáts Kató karácsony tematikájú csomagolásterveit is meg lehet nézni. Vagy ugyanezen intézményben egy csokoládétörténeti kiállítást is láthatunk, amely a 2. világháború idején követi nyomon az édesség változó szerepét. És ha már megvan a karácsonyi hangulat, de hiányzik még egynéhány ajándék, akkor irány a Q Contemporary, ahol a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület immár tradicionálisnak számító, kiállítással egybekötött vásárának műtárgyait lehet megtekinteni!

uploadedoriginalimage.jpeg
Ezt nézd! – Menzatér, (kellék)kerámiák, növénykapcsolatok és zsidó identitás

Keddtől péntekig ajánlunk egy-egy kiállítást, amelyek a legkülönfélébb témákat, kérdéseket járják körül: a Nyolcésfél épületének egykori menzáját ellepik a kortárs művészeti alkotások, a Horizont Galériában Szilágyi Mária kerámiai kerülnek reflektorfénybe, amelyeket a Szomszédok kultsorozat kellékeiként ismerhetett meg a nagyközönség, a Lehetőségek tere csapata az ember és a növényvilág kapcsolátat vizsgálja diákokkal együttműködve, míg a Trafó Galériában az Enyészpontok kiállítássorozat következő állomása debütál.