Ezt nézd! – Karácsonyi hangulat és last minute műtárgyvásárlás

Lépold Zsanett

Itt a karácsony, a hét már főként az ünnepi előkészületek jegyében telik. A hipermarketek, plázák és vásárok tumultusa helyett róhatjuk a múzeumokat is, abban bízva, hogy elkerüljük a tömeget. De nemcsak ezért érdemes betérni egy-egy kiállításra, hanem azért is, mert némelyikben igazi karácsonyi hangulat fogad bennünket: például a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol Lukáts Kató karácsony tematikájú csomagolásterveit is meg lehet nézni. Vagy ugyanezen intézményben egy csokoládétörténeti kiállítást is láthatunk, amely a 2. világháború idején követi nyomon az édesség változó szerepét. És ha már megvan a karácsonyi hangulat, de hiányzik még egynéhány ajándék, akkor irány a Q Contemporary, ahol a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület immár tradicionálisnak számító, kiállítással egybekötött vásárának műtárgyait lehet megtekinteni!

Karácsony előtt érdemes ellátogatni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol több, kifejezetten ünnepi téma is terítékre kerül. Az egyik a méltán elismert Lukáts Kató munkásságát bemutató kiállítás – akiről Egger Zsófia írt címlapsztorit az Artmagazin 84. lapszámába. A Mesebolt és Aranyecset – Lukáts Kató grafikus (1900–1990) művészete című kiállításon – amelyet az intézmény az Iparművészeti Múzeummal közösen rendezett – számos karácsonyi csomaglópapírt lehet szemügyre venni, amelyek egykor a bécsi Altmann & Kühne csokoládéüzlet, a Szent István Tápszerművek Rt. és a Stühmer Frigyes Rt. számára készültek. De nemcsak az angyalokat, karácsonyi kellékeket és bibliai jeleneteket ábrázoló grafikák hozzák meg a karácsonyi hangulatot, hanem az arany színben tündöklő édességdobozok is. És persze az édességipari cégek számára tervezett csomagolásdizájn mellett Lukáts Kató egyéb alkotásai is helyet kaptak a kiállításon: például olyan bútorok, amelyeket férjével, Kaesz Gyulával közösen terveztek; textiltervek, amelyekből igen csekély áll rendelkezésre, hiszen ez a terület csak egy rövid kitérőt jelentett életpályája során; reklámanyagai, amelyek sokrétű grafikai tudásáról tesznek tanúbizonyságot; illetve főleg gyermekeknek szánt könyvtervei és -illusztrációi – pl. az Ablak-zsiráf, csakhogy a legismertebb példát említsük. A kiállítást karácsony után, az ünnepi nosztalgia reményében is megtekinthető, egészen április 17-ig. 

Lukats kato mkvm

Részlet Lukáts Kató karácsonyi csomagolópapírjából, amelyet a Stühmer Csokoládégyár számára tervezett, 1930-as évek, papír, nyomdai nyomat, Iparművészeti Múzeum, Budapest, fotó: © Artmagazin

A Múzeumban, egy emelettel feljebb pedig egy csokoládétörténeti kiállítás kapott helyet, amely az édesség útját mutatja be a főurak asztalától egészen a katonai menázsiba kerülésig. A 2022. május 1-ig látható Csokoládékatona kiállítás címét Strauss 1908-as operettjétől kölcsönzik, amelynek egyik szereplője, egy svájci tiszt a tölténytáskájában lőszer helyett csokoládét hordott. A háború alatt a csokoládé igen praktikus eledelként szolgált: kis helyen elfért, miközben igazi energialöketet jelentett a katonáknak – mígnem beköszöntött a hadinyomor. A kiállításon többek között azt is megtudhatjuk, hogy a cukrászok milyen mostoha helyzetbe kerültek a 2. világháború alatt: először az élesztőt, majd a tojást kellett nélkülözniük, sőt idővel az összes réz és bronz konyhai eszközt is be kellett szolgáltatniuk hadi célokra. A berendezett enteriőrök, a fotók, képeslapok, öntőformák, díszes dobozok, cizellált kannák és csészék övezte kiállítótérben a csokoládé 2. világháború alatt bekövetkező változó szerepét követhetjük nyomon.

Csokoladekaton mkvm

Csokoládé öntőformák, fotó: © Artmagazin

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Patron karácsonyi műtárgyvásárt és kiállítást, ahol az FKSE tagjainak munkáira lehet lecsapni. Ezúttal a helyszín azonban nem a megszokott Rottenbiller utcai bázis, hanem idén a Q Contemporary ad otthont az alkotásoknak, ott lehet közelebbről szemügyre venni a katalógusból kiszemelt műveket. A legkülönfélébb témák és stílusok vegyülnek a bemutatott és áruba bocsátott alkotásokat látva: akad a művészet „hagyományos” keretein belül mozgó mű, de akad szivárványszínű Szabadság-szobor, borsóhéjba zárt babafejek, méhviasz szobor, kerámiatégla, csirkeportré, matyó és kalocsai mintákkal ékesített maszk és kesztyű is. Vannak kifejezetten kedves, szolid munkák, de találhatunk példát humoros-kritikus művekre is. Ha épp nem karácsonyi ajándékra vadászunk, egészen január 15-ig tart a kiállítás és a vásár.

Tulisz deli patron

Tulisz Hajnalka és Deli Hajnalka: Kézzel hímzett karácsonyfa-mintás arcmasz (felnőtt), 2021, kézi hímzés textilen, 17 x 7 cm

uploadedoriginalimage.jpeg
Ezt nézd! – Menzatér, (kellék)kerámiák, növénykapcsolatok és zsidó identitás

Keddtől péntekig ajánlunk egy-egy kiállítást, amelyek a legkülönfélébb témákat, kérdéseket járják körül: a Nyolcésfél épületének egykori menzáját ellepik a kortárs művészeti alkotások, a Horizont Galériában Szilágyi Mária kerámiai kerülnek reflektorfénybe, amelyeket a Szomszédok kultsorozat kellékeiként ismerhetett meg a nagyközönség, a Lehetőségek tere csapata az ember és a növényvilág kapcsolátat vizsgálja diákokkal együttműködve, míg a Trafó Galériában az Enyészpontok kiállítássorozat következő állomása debütál.

Képkivágás_paradigma.jpeg
Ezt nézd! – Hétfő és csütörtök

Ezen a héten két-két eseményt ajánlunk hétfőre és csütörtökre: a Magyar Képzőművészeti Egyetem kerekasztal-beszélgetését, a Nagyházi Contemporary, a Trapéz és a Ludwig Múzeum kiállításmegnyitóit.

artm_84-038.jpeg
HAVI ARCHÍV – december

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

full_004904.jpg
Mesebolt

Ki tervezte Bécs legelegánsabb édességboltjának egész világon ismert, fekete alapon színes jelenetekkel díszített csokoládésdobozait, amit aztán, ha a csoki elfogyott belőle, a boldog megajándékozottak fő helyen tartanak az öltözőasztalkán, ékszereket őrizgetve benne? A különböző források a leghíresebb osztrák designereket sejtik tervezőként, de a tervek és a néhol feltűnő monogramok azt bizonyítják, hogy az egyik legkedveltebb ausztrikum (vagy wienerikum) tervezője magyar: a legendás Lukáts Kató, mesés minták és gyerekeket boldogító képek megrajzolója, aki az art deco finom konstruktivizmusát néha magyar népi motívumokkal, néha kínai paravánok látványelemeivel, néha pedig a bécsi biedermeier világával ötvözte.