Ezt nézd! – Hétvégére

Ezúttal csupa hétvégi programot ajánlunk: az Artmagazin paksi tripjét, a debreceni MODEM nyitóeseményét, a balatonfürdedi Vaszary Galéria kiállításmegnyitóját és a Gallery Weekend Budapest programjait.

Szombatra egy egész napos Artmagazin-programmal készültünk: a buszos utazás során Paksra látogatunk, ahol megnézzük, milyen hatással volt az első atomerőmű-építés a Duna-parti városra. A városközpont és a tulipános házak bejárása után bemegyünk az ottani hatalmas Makovecz-templomba, majd megnézzük a Paksi Képtárban Révész László László és Roskó Gábor festményeit. A végzet hatalmas című kiállításban Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője tart vezetést a művészekkel – ez a kiállítás finisszázsa. Indulás reggel 9-kor Kelenföldön az Etele térnél található Vasút utcából, érkezés ugyanide körülbelül este 8-kor. A 6500 forintos jegy az utazási költségeket, a képtár belépőt és a vezetések árát is tartalmazza. Jelentkezés: Tormási Anitánál a [email protected] email-címen.

Screenshot 2020 02 13 at 17.17.49

Szombaton 15:00-kor kezdődik a 30 – kísérleti művészetpedagógiai program nyitóeseménye a debreceni MODEM-ben. 2019-ben, a rendszerváltás harmincadik évfordulóján a MODEM hároméves oktatási projektet indított, ami elsősorban a középiskolásokat ismerteti meg az elmúlt három évtized magyar képzőművészetével. Az intézmény munkatársai további szakemberek bevonásával az 1989–2019 közti időszak minden évéből kiválasztanak egy-egy hazai művésztől egy műalkotást, amikről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek kb. 20 ezer karakteres átfogó elemzéseket írnak. A harmincrészes sorozat három év múltán az egyes kiadványokból összefűzött kötettel zárul. A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállítja – minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai foglalkozások tartoznak. A mostani kiállítás készíti elő a 2021 végére tervezett tárlatot, amelyen egyszerre mutatjuk majd be az összes kiválasztott munkát.

Szintén szombaton, 17:00-kor startol a TOP 10 – Magyar Kortárs című kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában. A kortárs magyar képzőművészet tíz legjobb alkotóját – Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Ilona Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Szöllősi Géza és a Kis Varsó művészpáros – bemutató tárlat Beke László ötlete nyomán készült: a kiállítás konceptora a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója Képzőművészet-elméleti Tanszékének valamennyi elsős hallgatóit kérte meg, írják le, szerintük ki a tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművész. Ezekből a listákból állt össze a kiállítás anyaga, ami egyben a tízéves galéria évfordulójára is reflektál. Szombaton és vasárnap pedig egész nap Gallery Weekend Budapest. A hatodik alkalommal megrendezett progresszív kortárs magángalériák fesztiválja 13+1 helyszínen várja a kiállításlátogatókat. Budapest vezető galériái – az acb, Deák Erika, a Glassyard, a Horizont, az INDA, a Kisterem, a Knoll Budapest, Molnár Ani, a MyMuseum, a TOBE, a Várfok, a VILTIN, a Vintage – ezen a hétvégén ingyenes megnyitókkal, különleges tárlatvezetésekkel, vezetett galériatúrákkal készülnek az érdeklődőknek. A programsorozat idén egy egyedülálló pop-up kiállítással is készül, ami kizárólag március 7-én tekinthető meg a Société Budapestben.

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_004760.png
Ezt nézd! - hashtag BB, Bánk és Budapest

A hét egyértelműen a Bánkra menekülés és a kulturális együttlét jegyében telik. Nem is szaporítanánk a szót, lássuk mit csinálhatunk Bánkon és mivel üthetjük el az időt, míg várjuk, hogy Bánkra mehessünk.