Ezt nézd! – Kiállításmegnyitótól a tárlatvezetésig

A hétre ajánlunk egy kurátori tárlatvezetést a 2B Galériában, két kiállításmegnyitót – a budapesti FUGA-ban és az Alsóbogáti Kiskastélyban –, valamint egy előadást a Ludwig Múzeumban.

Kedden 18:00-kor Farkas Zsófia művészettörténész tart kurátori tárlatvezetést a Szemtanúk című kiállításon a 2B Galériában. A holokauszt ábrázolása, ábrázolhatósága mindig is érzékeny és sokat vitatott kérdése volt akár az irodalomnak, akár a képzőművészetnek. A szemtanúk nézőpontja, a látottak dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez. A magyar képzőművészetben a holokauszt feldolgozása késleltetve és sokszor csupán burkoltan jelent meg. Ezért fontos megismernünk a vészkorszakban vagy közvetlenül a felszabadulás után készült, kevéssé ismert alkotásokat. 

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Budapest felett a mell című vetített képes kiállítás és előadás versekkel és prózával a FUGA-ban. A kiállítás anyaga Bruria Zsuzsa képzeletszüleményei Szilágyi Lenke közreműködésével: „Mikor először láttam meg egy óriásképernyőn egy mammográfiás felvételt, azonnal a Tejút jutott róla eszembe, na, meg az, hogy »amiképpen fent, úgy lent«. Beindult a fantáziám, és szerencsére sikerült meggyőznöm Szilágyi Lenkét, hogy dolgozzunk együtt természeti képeinek mammográfiákkal való összeolvasztásán.” 

217760244 4514697705241792 983075600654963314 n

Forrás: facebook.com

Szombaton 14:00-kor startol Agg Lili Egy sziget lehetősége című kiállítása a Nagyházy Contemporary szervezésében az Alsóbogáti Kiskastély pincerendszerében. A művész új munkái az utópiák kialakulásának lélektanát, szükségességét boncolgatják. A kiállítás kiindulópontját egy Google Earth felvétel adta, amelyen egy apró, fekete folt látható. A kitakarás nem más, mint a jég borította lakatlan Jeanette-sziget a Kelet-szibériai-tengeren, amely a különböző marketing célú lehallgatások és térfigyelő kamerák világában különös, kívülálló pontként is értelmezhető. Mi lenne, ha ez lenne az utolsó rejtett terület a világon, ami nem a folyamatos megfigyelés és láthatóság helyszíne, egy sziget, ami jelképezheti a lehetőséget egy utópikus világ megvalósulására. A helyspecifikus installációk és festmények egy távoli, tökéletes társadalmi berendezkedés létjogosultságát feszegetik.

Szintén szombaton 14:00-kor kezdődik Bartha Gabó A Pestre hordott laboda című előadása a Ludwig Múzeumban. A Terrapolis egy színtiszta kísérlet: permakultúrás, bio és kevés biodinamikus módszerek használatával, és a növényekkel való együttélés szabadságának és korlátainak feszegetése. Ebből áll össze. A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállításhoz kapcsolódó program kiállítási jeggyel látogatható, illetve a részvételhez regisztráció szükséges.

Uploadedoriginalimage

Forrás: facebook.com

Mucsarnok.teljes.1.jpg
Ezt nézd! – Budapest, Szentendre, Veszprém és Debrecen

A hétre egy kisebb országjáró turnét ajánlunk: kezdve Budapesttel, az ISBN könyv+galériával, ahol egy dizájnercsapat és egy képzőművész együttműkődése debütál, folytatva Szentendrével, a Vajda Múzeummal, ahol Haász István munkáival találkozhatunk. A hét második felére pedig érdemes Veszprém felé venni az irányt, ahol Babinszky Csilla solo show-ja startol, valamint Debrecen felé, ahol a közösségi média árnyoldala kerül terítékre.

Fészek interaktív fényinstalláció- 2021 Installáció_ SZTOJÁNOVITS Andrea Zene_ ÁLMOS Gergely _ mïus Külön köszönet_ SKORÓ Balázs- SZENDEFF Dániel -fotó_ Czeglédi Zsolt-.jpeg
Kiállítás és programsorozat a Káli-medencében

Hétvégén startol a Klara and the Sun című kiállítás és programsorozat Szentbékkállán, ami a Pegazus és a violuk projects közös szervezésében valósul meg.

202221920_3605359726235971_3382573254984986519_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapesti kiállítások és egy szentendrei tárlatvezetés

A hétre főleg budapesti programokat ajánlunk: például egy befejezetlen történetről szóló kiállítást a Liget Galériában, egy terápiás munkafolyamat végeredményét a PINCE-ben, valamint a szerelmi csalódás feldolgozásáról szóló műalkotások seregszemléjét az Attention – A hely pinceklubban. Illetve egy szentendrei tárlatvezetést, ahol a kiállítás kurátora tart tárlatvezetés Csákány István solo show-ján.