Ezt nézd! – Budapest, Szentendre, Veszprém és Debrecen

A hétre egy kisebb országjáró turnét ajánlunk: kezdve Budapesttel, az ISBN könyv+galériával, ahol egy dizájnercsapat és egy képzőművész együttműkődése debütál, folytatva Szentendrével, a Vajda Múzeummal, ahol Haász István munkáival találkozhatunk. A hét második felére pedig érdemes Veszprém felé venni az irányt, ahol Babinszky Csilla solo show-ja startol, valamint Debrecen felé, ahol a közösségi média árnyoldala kerül terítékre.

Kedden 18:00-kor startol A tárgyak titkos élete című kiállítás az ISBN könyv+galériában. Horváth Viki és Engler Gábor, a NEONGREY márka alapítói és Csizik Balázs képzőművész bár meglehetősen különböznek egymástól, valami mégis közös bennük: mindannyian más szemmel néznek az egyszerű, hétköznapinak gondolt tárgyakra és ezzel inspirálják azokat, akiket a felszín helyett a dolgok valódisága érdekel. A három alkotó most egy közös kiállítás keretében mutatja be a metszetet – egy időben, mégis más-más formában jelennek meg a NEONGREY által tervezett és készített tárgyak, valamint az azt megörökítő, mégis átértelmező Csizik-fotográfiák.

Szerdán 19:00-kor a szentendrei Vajda Múzeum is új kiállítással jelentkezik. Haász István Nagyítás című solo show-ján – ami az IKON kiállítótér második kiállítása – a művész különleges nonfiguratív sorozatát mutatják be, aminek fókuszában egy szitanyomatokat tartalmazó mappa áll. A tíz grafikát magában foglaló Karantén című szériát egyben, és az egyedi lapokat limitált számban a látogatók az IKON-ban meg is vásárolhatják.

Pénteken 17:00-kor kezdődik Babinszky Csilla Színe és fonákja című egyéni kiállításának megnyitója a Művészetek Háza Veszprémben. A tárlat egy olyan válogatás az életműből, ami egy karakteres ívet mutat be, jár végig az egyes termeket követve. Műveit az illúzióval való játék, a szem becsapása jellemzi, ami metaforikus jelentést is hordoz, a valóság és a látszat közti ingázást, az illúzió illúzióját. A kiállítás egyik legfontosabb kulcsszava az eredeti értelmében alkalmazott imázs, ami meggyőződések, elgondolások és benyomások összessége. 

Mucsarnok.teljes.1

Szombaton 15:00-kor kezdődik az #IFeelSeen című kiállítás megnyitója a debreceni MODEM-ben. A kiállítás címéül szolgáló hashtaget főként olyan szituációkban használják a felhasználók, amikor egy jellemzően vicces példában önmagukra ismernek – mintegy jelezve: lebuktam, én is szoktam ezt csinálni. A kifejezés ugyanakkor egyéb jelentéseket is hordoz magában: egyszerre utalhat arra a boldog állapotra, amikor az ember végre úgy érzi, tartozik valahová, szabadon megmutathatja valós énjét, ugyanakkor azt a baljós és kissé paranoid érzetet is, ami akkor jelentkezik, amikor úgy érezzük, valaki figyel bennünket. A csoportos kiállításon fiatal magyar képző- és médiaművészek (Biró Dávid, Éliás Tamás, Kútvölgyi-Szabó Áron, Horváth Gideon, Keresztesi Botond, Lázár Dóri, Papp Sándor Dávid és Váczi Lilla) munkáin keresztül többek között az összeesküvéselméletek és a megfigyelési kapitalizmus, az eszközeinkhez fűződő, fétisbe hajló viszony, az agresszió és zaklatás, a közösségi média által újradefiniált testkép, az online térben átalakuló kapcsolatok módozatai vagy épp az eszképizmus kérdései kerülnek górcső alá.

Fészek interaktív fényinstalláció- 2021 Installáció_ SZTOJÁNOVITS Andrea Zene_ ÁLMOS Gergely _ mïus Külön köszönet_ SKORÓ Balázs- SZENDEFF Dániel -fotó_ Czeglédi Zsolt-.jpeg
Kiállítás és programsorozat a Káli-medencében

Hétvégén startol a Klara and the Sun című kiállítás és programsorozat Szentbékkállán, ami a Pegazus és a violuk projects közös szervezésében valósul meg.

202221920_3605359726235971_3382573254984986519_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapesti kiállítások és egy szentendrei tárlatvezetés

A hétre főleg budapesti programokat ajánlunk: például egy befejezetlen történetről szóló kiállítást a Liget Galériában, egy terápiás munkafolyamat végeredményét a PINCE-ben, valamint a szerelmi csalódás feldolgozásáról szóló műalkotások seregszemléjét az Attention – A hely pinceklubban. Illetve egy szentendrei tárlatvezetést, ahol a kiállítás kurátora tart tárlatvezetés Csákány István solo show-ján.

204457684_5663293637045080_4055290856572088964_n.jpeg
Ezt nézd! – Kiállításmegnyitó, újranyitás, tárlatvezetés, lapszámbemutató

A nagy hőség sem tántorítja el a képzőművészeti események szervezőit, hiszen ez a hét is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb programokban – kiállításmegnyitó a szentendrei MANK Galériában, újranyitás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, tárlatvezetés az INDA Galériában és a Trafó Galériában, valamint Café Bábel lapszámbemutató az art quarter budapestben.

itthon_woven_storage_05.jpeg
Ezt nézd! – Kánikula

Beköszöntött a kánikula, ami újabb okot ad arra, hogy a kiállítóterek hűs, légkondicionált tereiben időzzünk. Mehetünk a Nagyházy Contemporaryba, ahol hétköznapi tevékenységeink kerülnek új megvilágításba, vagy a Kassák Múzeumba, ahol a költészet és a performansz kerül terítékre. Otthon is átvészelhetjük a szélsőséges meleget, és akkor érdemes bekapcsolódni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szak előadásaiba, beszélgetéseibe, workshopjaiba, vagy mehetünk a Paksi Képtárba, ahol három művész szemlélődési szokásaiba nyerhetünk betekintést.