Ezt nézd! – Megnyitó megnyitó hátán

A héten beköszönt a naptári ősz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sorra nyílnak az új kiállítások. Ilyen az 1111 Galéria open call válogatása, az ISBN könyv+galéria Y generációs tárlata vagy a Ludwig Múzeum anyaga, ami a Deutsche Telekom művészeti gyűjteményébe nyújt betekintést. Ráadásként pedig ajánlunk egy olyan kiállítást, ami a közeljövőben zár: Adrian Kiss solo show-ját az Easttopicsban.

Hétfőn 19:00-kor startol a Closed Door című kiállítás az 1111 Galériában. A mindössze egy hétig látható tárlat egy open call eredménye, amelyet a galéria csapata hirdetett meg a COVID-19 járvány következtében elrendelt karantén idejére. Olyan pályamunkákat vártak, melyek reflektálnak az otthon fogalmának átalakulására, a bizonytalanságra, a szabadságtól való megfosztottság állapotára, a világ eseményei által kiváltott érzésekre és az átalakuló szokásokra. A kiállítás az erre beérkezett pályamunkákból nyújt válogatást. 

Kedden 18:00-kor az ISBN könyv+galéria is új kiállítással jelentkezik: A Gonosz Bálna. A tárlat címe egy úgynevezett vakuemlékezetre utal: 1993. december 12-én megszakadt a népszerű Kacsamesék rajzfilm televíziós adásának azonos című epizódja, amikor a közszolgálati televízió bejelentette Antall József miniszterelnök halálát. A kiállítás a 80-as évek végét, a 90-es éveket és a 2000-es évek elejét dolgozza fel különböző művészeti gyakorlatokon és az Y generáció emlékein keresztül. A kiállító művészek gyerekként, tiniként emlékeznek ezekre az évekre, és kutatják a múlt és a jelen kapcsolatát. 

Danicadakic

Danica Dakic: Isola Bella, 2007–2008. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum jóvoltából

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Ludwig Múzeum soron következő kiállításának, az Egyensúlyban – Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből című anyagnak a megnyitója. A Deutsche Telekom művészeti gyűjteményéből válogató tárlat fókuszában az a kérdés áll, hogy miként sikerülhet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban? A kiállításon bemutatott munkák egyszerre sugallnak reményt, és fogalmaznak meg állításokat arról, hogy a művészeti vita és a szembenézés olyan gondolatokat ébreszthet, olyan élményeket közvetíthet, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy megtaláljuk ezt az egyensúlyt.

Szeptember 19-éig még látogatható Adrian Kiss Lethal Dose of Time című kiállítása az Easttopics Képíró utcai bázisán. Ahogy azt már megszokhattuk a művésztől, a dizájn eszköztárával operáló művei a futurisztikus és az archaikus világ védjegyeit egyszerre hordozzák magukon. A kiállításon látható négy műből három kifejezetten erre a helyszínre született, ami még látványosabbá és vonzóbbá teszi az alkotások térrel és fényekkel való játékát. Habár az alkotó kissé eltávolodott eddigi munkáitól, amelyeknél a művek dizájntárgyakként is működtek, mégis megmaradtak azok az elemek, amelyek művészeti praxisának jellegzetességei: hibrid alkotásai egyszerre hordozzák magukon az organikusságot és az indusztrialitást. Misztikus aura lengi körül műveit, amelyek ötvözik az archaikus elemeket, a régészeti referenciákat, a biomorf szerkezeteket, a futurisztikus formatervezés alkotóelemeit, az ipari esztétikát és a szintetikus anyagokat.

Adriankiss easttopics

Részlet Adrian Kiss Lethal Dose of Time című kiállításáról. Fotó: Biró Dávid

Gyenis_UselessV_III.jpg
Augusztus 20-tól újra látogatható a Ludwig Múzeum

A járvány miatt több hónapig zárva tartó múzeum augusztus 20-án újra megnyitja kapuját. Sőt ezen a napon, az államalapítás ünnepén a belépés ingyenes.

full_005738.png
Ezt nézd! – A hosszú hétvége elé

A hét elején a megszokottnál több programon vehetünk részt – megismerkedhetünk a hazai nyomdai technológia 19-20. századi történetével, hogy aztán könyvbemutatókon vegyünk részt. Találkozhatunk fiatal fotósokkal, és megnézhetünk magunknak egy új galéria helyszínt is.

 

davidbiro-do-you-accept-cookies.jpg
Ezt nézd! – Fotók és letörölt művek

Bár múlt héten volt a fényképezés világnapja, mégis inkább most ajánlunk több, fotográfiához köthető kiállítást: a Capa Központ záró macskás-fotós kiállítását, a Kaposvári Egyetem mesterszakos fotográfusainak tárlatát és a Trapéz Galéria hatalmi-megfigyelési kérdéskör dilemmáját taglaló solo show-ját. Ráadásként pedig a Kassák Múzeum héten záró Mattis Teutsch-kiállításához kapcsolódó szimpóziumot és kerekasztal-beszélgetést ajánljuk.