Ezt nézd! – Ösztöndíjasok hete

A héten két ösztöndíjas kiállítás is nyílik: az egyik a Pécsi József fotóművészeti a Capa Központban, a másik a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj a Műcsarnokban. Ezek mellé egy budapesti (FERi) és egy dunaújvárosi (ICA–D) tárlatot ajánlunk a hétre.

Hétfőn 19:00-kor startol a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 2019 című kiállítás a Capa Központban. A tárlaton Bielik István, Ficsór Zsolt, Geibl Kata, Guba Ilka, Koleszár Adél, Máté Balázs, Polgár András, Standovár Júlia, Turós Balázs és Zagyvai Sára alkotásai lesznek megtalálhatók.

Mate balazs

Csütörtökön 18:00-kor a Műcsarnokban is új kiállítás nyílik: a Derkó 2020. A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat elnyert alkotók közül Almásy Ivor, Ámmer Gergő, Berkes Ádám Csanád, Bernáth Dániel, Éles Lóránt, Gosztola Kitti, Gúgyela Tomás, Gulyás Andrea Katalin, Jagicza Patrícia Linda, Kincses Előd Gyula, Kiss Dániel, Kopacz Kund László, Marias Istvan aka Horror Pista, Melkovics Tamás, Nagy Karol, Paráda Zoltán, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Schuller Judit Flóra, Sipos Boglárka, Süveges Rita, Szabó Franciska, Szabó Menyhért, Sztruhár Zsuzsa, Tranker Kata és w. Horváth Tibor művei lesznek kiállítva.

Pénteken 17:00-kor kezdődik az Ez nem cenzúra című kiállítás vernisszázsa a FERi-ben. A pop-up, mindössze egy hétig látható tárlaton a MEO kültéri plakátja (Andres Serrano: Az Idő és a Gonosz helye, 2002), Nagy Kriszta x-T, Dés Márton, Benczúr Emese alkotásai szerepelnek majd. A kiállítás négy olyan alkalmat idéz fel, amikor női test, női beszédmód vagy női beszélő lett cenzúra áldozata, alkalmat adva, hogy az együttolvasásuk gazdagítja a vizuális kultúra szereplőiről alkotott definícióinkat. 

Pénteken 18:00-kor érdemes Dunaújváros felé venni az irányt: A dolog, mely elfelejtett testet ölteni című kiállítás megnyitója miatt. Koronczi Endre projektjének sűrítményében a szélre koncentrál, arra a jelenségre, aminek lényegét, honnan hová tartását, eredetét, esszenciáját megragadni nem tudjuk. A kiállítás a néző számára izgalmas felfedezést ígér, amelyben láthatja Koronczi kutatásainak leglényegesebb elemeit, de ezen túl képzőművészeti kísérleteinek is tanúja lehet. A tárlat igazi csemegéje pedig egy minden termen átívelő installáció, ami a légmozgást a maga valóságában kívánja megmutatni. A megnyitóra Budapestről ingyenes buszjárat indul, amire az [email protected] címen lehet jelentkezni, telefonszám megadásával.

82770310 10157794449780275 5807252708582752256 n

forrás: facebook.com

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_004781.png
Ezt nézd! - A GWB és a Száguldó Riporter hete

Szóval, ahogy pár napja írtuk, a héten igazán berobban az őszi kulturális szezon: hétközben megnyitók garmadája lesz, hétvégén pedig minden szem a kortárs budapesti galériákra szegeződik, hiszen péntektől vasárnapig tart az idei Gallery Weekend Budapest. Mi sem leszünk restek, ezalatt Bubira pattanunk, hogy Száguldó Riporterjeink a lehető legtöbb helyszínről be tudjanak csekkolni.

full_005041.png
Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!