Ezt nézd! – Otthonról múzeumba

Újabb virtuálisan látogatható kiállításokat ajánlunk, hogy a járvány idején se kelljen mellőznünk kedvenc múzeumainkat, galériáinkat. Most a Ludwig Múzeum friss csoportos kiállítását, a Capa Központ fotótárlatát, valamint a Zsdral Design & Art Galéria Botos Péter és Lantos Ferenc műveit felsorakoztató anyagát és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum online tartalmait javasoljuk megtekintésre.

Nemrég megnyílt a virtuális térben a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása, a Lassú élet. Radikális hétköznapok. A nemzetközi csoportos kiállítás rámutat azokra a környezetterhelő és kizsákmányoló gyakorlatokra, amelyek a jelenleg kialakult globális környezeti, gazdasági és társadalmi problémákhoz vezettek, és olyan művészeti pozíciókat vonultat fel, amelyek a fenntarthatóságot célozzák. Érdemes többször is meglátogatni a kiállításhoz készült microsite-ot, ugyanis folyamatosan bővül.

Screenshot 2020 04 20 at 11.02.11

A Capa Központ utolsóként megnyílt kiállítása, Urbán Tamás Felesleges pillangó című anyaga is elérhetővé vált a virtuális térben. A fotósorozat főszereplője, Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás fotóriporter a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, a kiállítás az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a Tamás által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat.

Screenshot 2020 04 20 at 11.03.19

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó, részlet a sorozatból © Urbán Tamás

A Zsdral Design & Art Galéria Botos Péter és Lantos Ferenc munkáit bemutató kiállítása is elérhető online. A tárlat Lantos korai zománcmunkáiból és figurális portréiból is ízelítőt ad, melyekkel remek összhangban mutatkoznak be Botos harmincnégy üvegszobra és a rajtuk áthatoló, a galériának is izgalmas atmoszférát kölcsönző fény.  A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is csatlakozott a #múzeumozzaszobádból kezdeményezéshez. Az intézmény honlapján, a Digitális múzeum menüpontban megtalálhatóak az online tartalmaik, ahol új blogbejegyzéseket, érdekességeket tesznek közzé, de lehet böngészni a műtárgyak és kiadványok között is, valamint barangolni lehet számos virtuális kiállításban is. Az oktatási segédanyagok pedig a pedagógusok és a diákok számára nyújtanak segítséget a digitális oktatás során.

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004751.png
Ezt nézd! - Friss diplomák, utolsó kör

A héten kihasználhatjuk az idei utolsó lehetőségeinket arra, hogy diplomamunkák és diplomaprojektek között nézelődjünk. Azok se aggódjanak, akik talán már unják a kipakolások sorozatát, ajánlónkban szerepel könyvbemutató, tárlatvezetés és béta-verzió-tesztelés is. Képzőművészet, street-art és tech – szóval igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_004761.png
Ezt nézd! - Eső után szabadon

A múlt heti ítéletidő után bennünk van a mehetnék  – szerencsére Budapest és vidék is kínál kultúrális szabadidős programokat. A képzőművészet legkülönbözőbb színtereit mérhetjük fel a héten, ne szalasszuk el a lehetőséget!