Ezt nézd – Üveg, Jégtenger és a Feuer-gyűjtemény

Az FKSE-be vetítésre mehetünk, a Bibliamúzeumban magángyűjteményt nézhetünk, a Vintage Galériában egymásra borulnak a színek és a formák, a Glassyard Galériában egy különös hangulatú tetthely ismeretlen történéseit rekonstruálhatjuk a hátrahagyott tárgyak alapján.

December 13-án indul az FKSE új, havi rendszerességű vetítéssorozata, amely az egyesület tagjainak audiovizuális munkáira fókuszál. Az első alkalommal, kedden fél nyolctól Hajdu Levente és Nagy Ákos, valamint Omon Wynfryth műveit mutatják be, majd Jeneses Ádám beszélget az alkotókkal.

Szombatig, december 17-ig megtekinthető a Ráday utcai Bibliamúzeum kiállítása Feuer András gyűjteményéből (a Feuer-gyűjteményről az Artmagazin első számában írtunk). A válogatásban láthatók többek között Ámos Imre, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Mattis Teutsch János, Tóth Menyhért és Vajda Júlia művei.

Derkovits

Derkovits Gyula: Mi ketten, 1927

A Vintage Galériában Maurer Dóra Stages műcsoportjából egy nagyméretű művet és két modellt lehet megtekinteni. A színek és formák kölcsönhatásait vizsgáló műveken a geometrikus alkotóelemek feltorlódnak és egymásra borulnak, átfedik egymást és visszahajlanak önmagukra. A galéria honlapján fellapozható Maurer vázlatfüzete is, amiben megtalálható többek között Caspar David Friedrich Jégtengerének fekete-fehér reprodukciója, mely a művek inspirációjaként szolgált.

Jégtenger

Maurer Dóra vázlatkönyve, fotó: Biró Dávid

Svätopluk Mikyta Csehszlovákiában született, Selmecbányán társalapítója a Banská Stanica Contemporary residency programnak, a brünni Műszaki Egyetem képzőművészeti karán rajz- és grafikai stúdiót vezet. A Glassyard Galériában első egyéni kiállításán a lezárások alatt készült rajzait mutatja be, valamint a cseh üvegfúvó üzemekben kísérletezéskor készült objektekből, a hegyi erdőkben és a városban gyűjtött természeti képződményekből és talált tárgyakból kialakított együtteseit.

Glass process 2021

Svätopluk Mikyta