Ezt nézd! – Virtuális séták

A hétre újabb, virtuálisan bejárható kiállításokat ajánlunk – a Ludwig Múzeum, a Collegium Hungaricum Berlin és a Műcsarnok tárlatait. Ráadásként pedig a LAVOR Collective beszélgetősorozatának egyik videóanyagát javasoljuk.

Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennálén debütált, majd azt követően – a hagyományokhoz híven – átköltözött a Ludwig Múzeum falai közé. A művész 23, digitális technikával tervezett, de analóg módon működő fantáziakamerája és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A kiállítás már csak a virtuálisan térben tekinthető meg.

A LAVOR Collective Spotlight című eseménysorozata online is visszanézhető – többek között Halász András mesél a 80-as évek Amerikájáról. A képzőművész felidézi a korszakot, amiben megélte a művészettörténetet, mesél a PS1-ban eltöltött éveiről, és arról a környezetről, ami az akkori művészi élet krémjét jelentette. 

2019 őszén a debreceni Antal–Lusztig gyűjteményből rendeztek kiállítást a Collegium Hungaricum Berlinben. A Vom Pinsel bis zur Kamera című tárlat Moholy-Nagy László korai munkássága mellett Berény László, Bohacsek Ede, Bortnyik Sándor, Kassák Lajos, Márffy Ödön, Mattis-Teutsch János, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos és Uitz Béla képeivel lehet találkozni a ma már csak virtuálisan bejárható berlini kiállításon. keresztül azt a művészeti közeget, amelyben alkotni kezdett.

Screenshot 2020 04 07 at 15.29.17

Idén is a Műcsarnok ad helyet a Budapest Fotófesztivál központi kiállításának. Paolo Ventura Velencei történet című anyaga a képzőművészet és a fotográfia, a képzelet és a valóság határán épült különleges képi világával varázsolja el a látogatókat. A 2020 februárjában megnyílt kiállítás már online is megtekinthető.

Screenshot 2020 04 07 at 15.31.01

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004859.png
Ezt nézd! - Bűvkörök és bábáskodások

A hét eleje az FKSE bűvkörében telik, hogy aztán a hét második felében együtt bábáskodhassunk egy új budapesti kulturális és művészeti fesztivál születésénél.

full_004663.png
Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.

full_004760.png
Ezt nézd! - hashtag BB, Bánk és Budapest

A hét egyértelműen a Bánkra menekülés és a kulturális együttlét jegyében telik. Nem is szaporítanánk a szót, lássuk mit csinálhatunk Bánkon és mivel üthetjük el az időt, míg várjuk, hogy Bánkra mehessünk.