ANZIX: Egy antimodern nő azonosítása

Lépold Zsanett

Gae Aulenti (1927–2012) egyike volt azon kevés nőknek, akik építészettel és dizájnnal foglalkoztak a háború utáni Olaszországban. Legismertebb munkája a párizsi Musée d'Orsay belsőépítészeti kialakítása volt, de mellette számos állami és magánvállalatnak tervezett tereket (Fiat, Olivetti), díszleteket (La Scala, a milánói operaház), vagy bútorokat (Knoll, Zanotta, Kartell) és lámpákat (Artemide, Stilnovo, Martinelli Luce).

A Trieszthez közeli Palazzolo dello Stella városában született tervező hamar rájött, hogy építész akar lenni, és ez egyfajta lázadás is volt, hiszen szülei „tisztes háziasszonyi” jövőt szántak neki. Miután 1954-ben átvette diplomáját a milánói Műszaki Főiskolán (a 20 fős osztályban csupán két nő volt), csatlakozott a Casabella magazinhoz és a Neo-Liberty építészeti mozgalomhoz, ami modernizmusellenes törekvés volt az 50-es évek Olaszországában. Hírnevét az írógépgyártó Olivetti cég párizsi (1966–67) és Buenos Aires-i (1968) bemutatótermeiben végzett munkájával vívta ki. A párizsi üzletnél elsősorban laminált műanyagot és rozsdamentes acélt használt, hogy hangsúlyozza a kiállított termékek korszerűségét. A bemutatóteremben megjelentek Pipistrello (1965) lámpái is – ezek valósággal védjegyének számítanak –, a mai napig gyártja ezeket a Martinelli Luce. Határozott nő volt, akinek munkásságában lágy, könnyed, gömbölyded formák találkoztak a mérnöki precizitással, letisztultsággal. Szüksége is volt a határozottságra, hogy meghódíthasson egy férfiak uralta szakmát. „Mindig a saját fejem után mentem, amiből elég sok mindent tanulhattam. A női építészek gyakran lebecsülik, kisebbnek tartják magukat férfi pályatársaiknál, de megbénít, ha ezt elhisszük. A legfontosabb, hogy soha ne okozzunk magunknak ilyen problémát.”

126 lepoldanzix1

Gae Aulenti Rimorchiatore (Vontatóhajó) fantázianevű asztali lámpája, 1967, fotó: Andreas Jung / © Vitra Design Museum

 

Gae Aulenti: Ein kreatives Universum, Vitra Design Museum, Weil am Rhein, 2021. április 18-ig

Screenshot 2020-03-19 at 13.19.04.png
KISKANÁLTÓL A NAGYVÁROSIG, AVAGY AZ OLASZ LE CORBUSIER

A 20. század meghatározó építészének és dizájnerének, Gio Pontinak (1891–1979) először rendeztek retrospektív kiállítást Franciaországban. A párizsi Musée des Arts Décoratifs-ban látható tárlat apropója az alkotó halálának negyvenedik évfordulója.

full_006348.png
A holnap tegnapja

Ismét nagyszabású kiállítás nyílt a londoni Design Museumban Home Futures címmel, amely összeköti a 60–70-es évek lakberendezési utópiáit napjaink kortárs belsőépítészetével, környezetszemléletével. A kiállítás kurátorával, Steierhoffer Eszterrel arról beszélgettünk, hogy a technológiai fejlődés miként hat a mindennapjainkra, és hogy a 20. század közkedvelt sci-fijei mennyiben járultak hozzá a 21. századi életmódbeli változásokhoz.