ANZIX: Pokol helyett

Fáy Miklós

Ha Dante, akkor Botticelli, vagy legalábbis ezt hiszi az ember, hogy Dantéhoz csak Botticelli méltó, csak az ő Simonetta Vespuccija volt elég szép ahhoz, hogy Beatrice legyen. Ennél azonban bonyolultabb a helyzet, mert Federico Zuccari is készített illusztrációkat az Isteni színjátékhoz, és ha mást nem, már azt is értékelni kell benne, hogy nem akadt el a Pokolnál, amit mégis a legkönnyebb ábrázolni, kicsavart testek, szenvedő arcok. Nem jutott el a Mennyországig sem, legalábbis a számokat illetőn Zuccari mintha a Purgatóriumban érezte volna legjobban magát: a 88 illusztráció közül 49 a tisztulás helyét ábrázolja.

Miközben mind tudjuk, hogy az Uffizi zárva, olyasmit láthatunk, amit kevesen. Nagyon kevesen. Zuccari rajzait eddig kétszer állították ki: először Dante 600. születésnapján, másodszor 1993-ban, minden különösebb aktualitás nélkül. Idén viszont újra van aktualitás, Dante halálának 700. évfordulója. Így aztán virtuálisan megtekinthető Zuccari 88 rajza is a virtuális Uffiziben, sokat, kevesebbet és egyáltalán nem szenvedő embertársainkat láthatjuk a múltból. Talán arra is rájövünk, hogy egy kis vírus nem a világ. Mert a világ odaát van.

126 fayanzix3

Federico Zuccari illusztrációja Dante Isteni színjátékához, a Purgatórium 11–12. énekéhez, amik A művészek gőgje és Képek a márványpadlón alcímet viselik. A képen különböző méretű terhek alatt roskadozó alakokat láthatunk – a cipelt sziklák mérete az életben elkövetett bűnökre utal. Az irodalmi alkotást illusztráló rajzok 1586–1588 között készültek, közülük 88 darab 1783-ban került az Uffizi gyűjteményébe, ©️ Uffizi Gallery


A riveder le stelle, Gallerie degli Uffizi, Firenze, uffizi.it

10-I-giganti.-inferno-1024x783.jpg
Emlékezés Dantére: online és offline kiállítások a költő halálának 700. évfordulójára

Az Uffizi Képtár hatalmas kiállítást szervez a 700 éve elhunyt költőnek Forlìban, sőt online elérhetővé teszi az Isteni színjáték illusztrációit.

full_004508.jpg
Legendás szörnyek a vérfagyasztótól a viccesig

Inkább vicces, mint hátborzongató a szörnyek keringője a nürnbergi Monster kiállítás sötét kabinetjeiben, ahol békésen megfér egymással a főúri ritkasággyűjteményekbe szánt, zsugorított tengeri rájából és egyéb állatmaradványokból összevarrt „sárkányfióka” és a hollywoodi filmipar tündöklő szépségű „vegetáriánus” vámpírja.