ANZIX: Tevelelet

Topor Tünde

Valamikor régen a Margit körúton tevék is jártak. Egyikük, szegény, a mostani 19-es szám közelében lehelhette ki lelkét, még Gül baba idejében, mert maradványait az itteni régészeti lelőhelyről ásták ki 2011-ben.

A tevék két korszakban jelentettek megszokott látványt nálunk: először a római korban, amikor közel-keleti segédcsapatokkal érkeztek ide, majd több mint ezer év múlva, amikor a törökökkel jöttek. A múzeum sajtóanyaga szerint: „Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a fővárosban talált török kori teveleletek száma: a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályának munkatársai által vezetett ásatásokból kb. 70–80 tevecsont került elő több mint 20 év alatt.”

Ezek közül a Margit körúti teve koponyájára, de más archaeozoológiai érdekességekre, például négyszarvú juh fejmaradványára is rákattinthatunk a BTM középkori anyagból válogató új, online kiállításán.

126 toporanzix1

Teve koponyája a Középpontban a középkor 5.0 – Ásótól a vitrinig című online kiállításról, fotó: © Keppel Ákos / © Budapesti Történeti Múzeum

Középpontban a középkor 5.0 – Ásótól a vitrinig kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum oldalán: varmuzeum.hu/kk5

Nándorfehérvári csata- 1902.jpeg
Magyarok Münchenben 4. – „A csodás Kelet” festője – Eisenhut Ferenc

„Már holnap utaznék Cairo felé, mennék én direkt a szép világnak.”