Artmagazin ♡ Paks – Buszos utazás március 7-én az Artmagazinnal

Imgp1846 Jav
Screenshot 2020 02 27 At 12 35 40 Png
Screenshot 2020 02 27 At 12 35 46 Png
Screenshot 2020 02 27 At 12 35 59 Png

Mi volt az a tulipán-vita? Milyen anyagokból alakították ki a paksi lakótelep háztömbjeinek oldalán látható modern, minimalista tulipánformákat? Hogyan és ki tervezte az egységesen kialakított paksi városközpontot, amit most fognak átépíteni?

Aki velünk tart busszal március 7-én, ezekre a kérdésekre kap választ Branczik Márta építészettörténésztől. Megnézzük milyen hatással volt az első atomerőmű-építés a Duna-parti városra: a városközpont és a tulipános házak bejárása után bemegyünk az ottani hatalmas Makovecz-templomba, majd megnézzük a Paksi Képtárban Révész László László és Roskó Gábor festményeit. A végzet hatalmas című kiállításban Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője tart vezetést a művészekkel. Ez a kiállítás finisszázsa. 

Indulás reggel 9-kor Kelenföldön az Etele térnél található Vasút utcából, érkezés ugyanide körülbelül este 8-kor.

Részvételi díj: 6500 Ft, ez a buszjegy, a képtár belépő és a vezetések árát tartalmazza.

Fakultatív halászlé-ebéd kb. 2 órakor vagy a paksi, vagy a dunakömlődi Halászcsárdában. (Kb. 2000 Ft).

Jelentkezés: Tormási Anitánál a [email protected] email-címen.

full_005547.png
#napunk – 8 percben a dunaújvárosi Artmagazin100 X OFF kirándulás

Nehéz nyolc percbe sűríteni egy napnyi infot és élményt, de azokért, akik nem tudtak eljönni, megcsináltuk. Ilyen volt az idei terepmunkánk Dunaújvárosban:

full_006259.png
Artmagazin ♡ Salgótarján – Buszos utazás május 18-án az Artmagazinnal

Az Artmagazin buszos utazása most Salgótarján felé veszi az irányt, ahol Branczik Márta építészettörténész (Kiscelli Építészeti Gyűjtemény) segítségével térképezzük fel az egykori Megyei Tanács, a Dornyai Béla Múzeum, a Karancs Szálló és a Művelődési Ház épületei által kijelölt útvonalat.

full_005419.jpg
HIGHLIGHTS OF DUNAÚJVÁROS – Buszkirándulás a megvalósult Utópiába, október 7-én az Artmagazinnal

Az Artmagazin Budapestet maga mögött hagyva, de az OFF-Biennáléhoz kapcsolódva két éve Miskolcra kirándult, az Erdély Miklós-mozaikokhoz, aktív vagy már csak legendaként élő kulturális helyszínekre. 

Most, a második OFF-Biennále Budapest alkalmával Dunaújváros felé vesszük az irányt október 7-én, szombaton, busszal, ami egyenesen a Vasmű egyiptomi templomokra emlékeztető kapuzata elé visz, hogy aztán az ICA-D munkatársa, Nagy Annamária művészettörténész és a korszerű lakások, kísérleti lakótelepek témáját népszerű tudományos kiállításokkal bemutató Branczik Márta építészettörténész vezetésével járjuk végig az 1950-től rohamléptekkel megvalósuló utópia-várost.

full_006377.png
Salgótarján, te csodás…

Salgótarján azon kevés magyar városok egyike, amely igazán csak a lakói számára kedves – a kedves pedig nem egyenlő az érdekessel. Márpedig az Artmagazin nem csak azért választotta úticéljául a szocialista iparvárosként ismert megyeszékhelyet, mert háborítatlansága miatt eredeti formában őrzi egy korszak lenyomatát. Branczik Márta építészettörténész vezetésével a városba látogató turisták a „múzeumi” szemlélődésen felül arra is vállalkoztak, hogy felfedezzék Salgótarjánban azt, ami valóban érdekes.