HETI POP – Női főkurátor Velencében, új Bernar Venet köztéri munka és Maurer Dóra ismét fókuszban

Cecilia Alemani lesz a jövő évi Velencei Képzőművészeti Biennálé főkurátora – miután 2017-ben ő jegyezte a biennálé olasz nemzeti pavilonját, ahol Giorgio Andreotta Calò, Adelita Husni-Bey és Roberto Cuoghi helyspecifikus munkáit mutatták be. Alemani, aki a New York-i köztéri művészeti projekt, a High Line Art igazgatója és vezető kurátora, lesz az ötödik nő a képzőművészeti biennálét rendezők sorában.

Cecilia Alemani at the 2019 High Line Art dinner. Photo by Benjamin Lozovsky, courtesy of BFA.
Forrás: news.artnet.com

A korábban a budapesti Műcsarnokban is kiállító Bernar Venet most a belga autópálya egy szeletét keretezte be hatalmas léptékű acélból készült munkájával. A l’arc majeur címet viselő köztéri alkotást 2019 márciusában kezdték el építeni az E411-es autópálya mentén, Namur és Luxembourg megyék határán. Az alkotás ötlete már 35 évvel korábban, 1984-ben megszületett – eredetileg a francia autópálya egy szakasza mentén helyezték volna el –, éppen abban az időben, amikor a köztéri munkák egyre népszerűbbé váltak és a művészet kezdett kiszabadulni a múzeumi kötöttségek közül. A művet egy négy hegesztőből és három szerelőből álló, tapasztalt csapat több hónapon át építette, így az több mint 6500 óra alatt készült el. 

bernar venet frames belgian motorway in monumental corten steel l'arc majeur
Forrás: designboom.com

A héten és hétvégén izgalmas társprogramokkal egészült ki Maurer Dóra Tate-ben rendezett kiállítása – amely még majdnem fél évig látogatható. Csütörtökön a művésszel a Tate Modern igazgatója, Frances Morris mellett Páldi Lívia kurátor beszélgetett. A mai, pénteki nap folyamán, valamint szombaton az alkotó egyéni kísérleti filmjeiből rendeznek vetítéseket az épületben – így látható lesz a Triolák (No.1, 1977), az Inter-Images 1-3 (1989–1990), a Jeney Zoltánnal közösen jegyzett Kalah (1981) és a Térfestés, Buchberg (1982–1983) is.


Christina Chatel, Négy Bagatell, rendezte: Bódy Gábor, Forrás: tate.org.uk

Áprilisban több, eddig alig látott Cindy Sherman munkát is bemutató egyéni kiállítás nyílik a Fondation Louis Vuitton épületében. Az április 1. és augusztus 31. között látogatható tárlat A retrospective (1975 –2020) címet viseli és a művész egyik legszéleskörűbb európai show-jának ígérkezik az elmúlt 10 évben. A több mint 300 képet felvonultató kiállításon a hetvenes években született Untitled Film Stills sorozat is látható lesz a Broken Dolls és a Hollywood and Hampton Types című munkák, valamint a legfrissebb alkotások mellett.

1270730
Forrás: dazeddigital.com

Források: news.artnet.comdesignboom.comtate.org.ukdazeddigital.com