HETI POP – Eladó John Baldessari otthona, Gerhard Richter festmények Berlinben, Maurer Dóra tanítványai Brüsszelben

A 2020 januárjában, 88 éves korában elhunyt konceptuális képzőművész, John Baldessari – akinek munkáiról mi is beszámoltunk, sőt, Artmagazin címlapon is találkozhattak vele olvasóink – otthona eladóvá vált. A  Santa Monica-beli ház, amelyben több mint három évtizeden át élt és alkotott most majdnem négy millió dollárért vásárolható meg. A szóban forgó épület John Baldessari House #1-ként vált ismertté, hiszen a művész emellett magáénak tudhatott egy Venice-ben található és Frank Gehry által tervezett házat is, amelyet 1990-ben vásárolt meg.

Johnbaldessarihouse sm 23

John Baldessari House #1, forrás: artnews.com

Screenshot 2021 11 12 at 20.36.47

A ház dolgozószobája, forrás: crosbydoe.com

Egy friss, hosszú távra szóló kölcsönszerződésnek köszönhetően több mint száz Gerhard Richter munka érkezik Berlinbe. A munkák később az új, 2026-ban nyíló Museum of the 20th Century épületében lelnek majd otthonra. Mielőtt azonban az új múzeum megnyitná kapuit, a gyűjtemény 2023-tól a Mies van der Rohe által tervezett és nemrég David Chipperfield tervei mentén renovált Neue Nationalgalerie-ben lesz látható. A Berlinbe költöző anyagban negyven festmény és hatvan átfestett fotográfia található. A legfrissebb Artmagazin a budapesti Gerhard Richter kiállításáról szóló cikkében is említett Birkenau-sorozat szintén ennek a csomagnak a részeként érkezett Berlinbe.

211108 01 p 955 grauer spiegel 2019 1024x289

Gerhard Richter: Grauer Spiegel, 2019 © Gerhard Richter 2021.

London után a brüsszeli Liszt Intézetben látogatható a Maurer Dóra követői című kiállítás, ami magyar művészek munkáin keresztül mutatja be a nemzetközi hírű magyar vizuális művész hatását a következő generációkra és művészetükre. A kiállításon Maurer Dóra nyolc tanítványa – Chilf Mária, Cserny Márton, Csörgő Attila, Jovánovics Tamás, Nagy Barbara, Szegedy-Maszák Zoltán, Wolfsky András és Zalavári András – művei láthatók. Maurer Dóra – akivel itt és itt olvasható két részes Artmagazin nagy interjúnk – 1937-ben született Budapesten. Professzorként művészek generációit oktatta és inspirálta az 1970-es évektől kezdve Magyarországon és külföldön egyaránt. A brüsszeli kiállítás 2022. január 14-ig tekinthető meg.

Források: artnews.comnews.artnet.com, MTI