HETI POP – Előkerült festmények, KAWS-szobor Budapesten és a Sotheby's ruhakollekciója

admin

Öt fontos, 40 évvel ezelőtt eltulajdonított festmény került elő, amelyeket az 1980-as években Nyugat-Németországba csempésztek. A Gothában található Friedenstein palotából négy évtizeddel ezelőtt eltulajdonított képeket egy kis német város vezetőjének segítségével...

Öt fontos, 40 évvel ezelőtt eltulajdonított festmény került elő, amelyeket az 1980-as években Nyugat-Németországba csempésztek. A Gothában található Friedenstein palotából négy évtizeddel ezelőtt eltulajdonított képeket egy kis német város vezetőjének segítségével találták meg. Knut Kreuchnak mutattak egy fotográfiát egy nappaliban függő festményről, amelyet ő azonnal felismert – a milliókat követelő névtelen árusokkal közvetítők segítségével kommunikáló városvezető végül elérte, hogy a munkák visszakerüljenek Berlinbe. Az így visszatért öt képet – Frans Hals-portrék, egy Hans Holbein-festmény, egy feltételezhetően Jan Lievens-munka és egy, az idősebb Jan Brueghel műhelyéből származó tájkép – múlt héten mutatták be, ezen a héten pedig visszatérnek eredeti helyükre, ahonnan 1979-ben lopták el őket.


Forrás: news.artnet.com

Budapesten buha|i|rest néven nyílt új étterem, amelynek belsőépítészeti megoldásait a moszkvai, nemzetközileg is elismert Roman Plyus tervezte. A 350 négyzetméteres és a terrakotta különböző árnyalatait felvonultató étterem és bárban egy KAWS-szobor is helyet kapott.

roman plyus transforms former factory into intimate restaurant in budapest designboom
Forrás: designboom.com

Belgiumban nagyon különleges Jan van Eyck-kiállítás nyílik – a flamand mester festményei és 15. századi kortársainak fontos munkái lesznek láthatóak egy kiállítás keretein belül. A Van Eycknek tulajdonított és ismert munkák majdnem fele látható lesz a nemrég 2,5 millió dollárért restaurált genti oltárt is bemutató tárlaton. A február elsején nyitó kiállítást a genti Museum of Fine Arts intézményében rendezik és a Van Eycktől származó 12 munka mellett több mint 100 kortársaitól – többek között Fran Angelico, Pisanello és Stefano di Giovanni – származó alkotás lesz látható. A közönség nagy valószínűséggel felismerte a kiállítás különlegességét: a múzeum már most több mint 40 000 jegyet adott el a kiállításra.

Jan and Hubert van Eyck, The Adoration of the Mystic Lamb (1432). Outer panels of the closed altarpiece. Saint Bavo’s Cathedral, Ghent ©www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw.
Forrás: news.artnet.com

A híres aukciósház, a Sotheby's a Highsnobiety márkával kollaborálva pólókból, pulóverekből és kapucnis pulcsikból álló kollekciót dobott piacra. A ruhadarabok mintáját művészettörténetileg fontos és híres alkotások adják – a kollekció apropója pedig az intézmény Masters Week névre hallgató aukciósorozata, ahol a kortárs munkák helyett a régebbi művek kerülnek középpontba.

Old Master works feature in Sotheby's debut streetwear collection
Forrás: dezeen.com

 

Források: news.artnet.com, designboom.com, news.artnet.com, dezeen.com