HETI POP – O’Keeffe rajzok, nézeteltérés Bilbaóban, újabb díjra jelölték Rév Marcellt

A MoMA hamarosan Georgia O'Keeffe ritkán látható, papír alapú műveiből rendez kiállítást. A jövő áprilisban megnyíló Georgia O’Keeffe: To See Takes Time című tárlat több mint százhúsz, papírra készült alkotást gyűjt össze, amelyek bemutatják, hogy a művész hogyan ábrázolta a festészetében is gyakran visszatérő organikus formákat szén, akvarell, pasztell és grafit felhasználásával. Ez lesz az első olyan múzeumi kiállítás, amely O'Keeffe sorozatok iránti érdeklődését és a sorozatok folyamatát tárja fel, és – szinte hihetetlen módon – egyben az első, 1946 óta neki szentelt kiállítás a MoMA-ban. A rajzok mellett persze több a kiállított anyaghoz kapcsolódó O’Keeffe festmény is megtekinthető lesz.

91 1958 ricr full size jpeg 1 copy

Georgia O'Keeffe: 'Evening Star No.III', 1917

A spanyol művész, Gala Knörr nagy örömmel osztotta meg a hírt Instagram követőinek: július 8-tól szeptember 13-ig Young Cowboy (Fiatal cowboy) sorozatának festményei a Guggenheim Museum Bilbao kiállításán lesznek láthatóak. A festményekről nyilatkozva Knörr elmondta, hogy Brianna Noble alakja ihlette meg, aki nyeregben ülve tiltakozott a George Floydot 2020 májusában megölő rendőrök ellen. Néhány nappal később azonban jelezte azt is, hogy hibát követett el, amikor nem említette meg egy sokkal direktebb inspirációs forrását: a Brooklynban élő és dolgozó, a film, dizájn és fotó területén aktív Daydayt, akinek a Hulu gyártásában megvalósuló Your Attention Please című doku-sorozatában látható munkájának kompozíciója szinte teljesen megegyezik Knörr képével. A múzeum mindeközben megerősítette, hogy a művész feléjük sem jelezte a szóban forgó inspirációs forrást, így átmeneti megoldásként arra jutottak, hogy dayday munkáit Knörr festményei mellett fogják bemutatni a kiállítótérben. Dayday pedig képviselőjén keresztül jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván az ügyben nyilatkozni. (Jósvai Péter a kisajátítás témájában írt cikke itt, míg Ilosfai Márton a művészet és jog kapcsolatáról írt cikke itt olvashatóak.)

Dayday vs gala knorr

Dayday vs. Knörr

Rév Marcellt ismét Emmy-díjra jelölték. Az operatőr tavaly is jelölt volt az Eufória című sorozatban – pontosabban egy adott, Trouble Don't Last Always címet viselő részben – végzett munkájáért. Rév Marcellt idén is a „Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egyórás)” kategóriában jelölték, egy másik, a The Theater And Its Double címet viselő részért. A 74. Emmy-díjátadót szeptember 12-én rendezik, a technikai díjakat szeptember 3-án és 4-én adják át.

Fbde125561e871e5f6ec6ea4d7a1680e3c eup 207 101821 ec 0297 r 1 .2x.rhorizontal.w1100

Részlet a The Theater And Its Double című epizódból

Források: artnews.comrollingstone.com