3.000.000 FT – Szoros a verseny a képzőművészeti jelöltek mezőnyében

Magyarósi Éva, Puklus Péter és Szalay Péter még egy hétig gyűjthetnek szavazatokat, február utolsó estéjén záródnak az ajtók, indul a számlálás, és aki győz, hárommillió forintot kap, hogy megvalósítsa, amire a karrierjében most leginkább vágyik.

Erről is mesélnek a velük készült  videókban, meg a művészet hatósugaráról, az agy végtelen játékos képességéről, és, hogy mi hajtja őket előre. Célok, sikerek, kérdések, és a művek mellett látjuk a gyerekeiket is – van akit még csak várva.


Szalay Péter, Magyarósi Éva, Puklus Péter. Fotó: Az UniCredit Bank jóvoltából

Szalay szerint minden problémának van megoldókulcsa, és az élet ezek megtalálásáról szól: http://korszakalkotok.unicreditbank.hu/vizualis-muveszetek/szalay-peter

Magyarósi szerint humor nélkül nem is lehet történeteket írni: http://korszakalkotok.unicreditbank.hu/vizualis-muveszetek/magyarosi-eva

Puklus itt mesél a hős anyákról, múzeumokban és játszótereken: http://korszakalkotok.unicreditbank.hu/vizualis-muveszetek/puklus-peter

 

A zsűri képzőművészetért felelős tagja Topor Tünde, a Unicredit Korszakalkotók programjának kialakításában Winkler Nóra vett részt. 

full_004029.jpg
Festmények, fájdalmak és a folytatás: mit mond Frida Kahlo a kortársaknak?

Rómában, dacolva a hőséggel, idén egész nyáron turisták kelnek korábban vagy hagyják ott sebtiben a reggelizőasztalt, hogy időben beálljanak a Scuderie del Quirinale előtt formálódó sorba és bejussanak Frida Kahlo életmű-kiállítására. A teljes pályaívet bemutató anyaghoz mexikói, európai, amerikai intézmények és magángyűjtők kölcsönöztek, a negyvennél is több portré és önarckép között van, amit Olaszország először láthat élőben. Ekkora ismertségű művésznél mindig kérdés, képes-e egy kiállítás visszaadni a nézés örömét, fel tudja-e fogni a látogató, hogy most az eredeti előtt áll, és meglátja-e benne magát a képet, átjön-e még annak ereje, élménye.

full_005123.png
„...nem csinálok szemet gyönyörködtető műveket, mert nem ez érdekel, persze van, amikor valami véletlen szép lesz”

Szalay Péter 1981-ben született Pécsett, ahol hüllők és más nehezen kifürkészhető élőlények vizsgálata mellett művészeti tanulmányait is kiteljesítette: a középiskolai keramikus képzést követően a Pécsi Tudományegyetemen folytatta pályáját szobrászhallgatóként. Bár környezete szerint a kézügyessége „ördögi”, hamar felismerte, hogy a szobrászatban őt nem ez érdekli. A mesterségbeli tudás újra és újrajáratása helyett ezért a talált tárgyak helyzetbe hozása és a kinetikus installációk DIY kivitelezése felé fordult. Mellébeszélés nélkül mesélt nekünk többek között arról, hogy mi érdekli Arnold Schwarzenegger életművében, vagy hogy milyen felkészültséggel nyúl a nagymamájától örökölt kecses kis szemüveghez.

full_005709.png
Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben – Puklus Péter szerint

Idei utolsó válaszadónk Puklus Péter fotográfus, képzőművész.