Kihirdették az Esterházy Art Award döntőseit

Idén hatodik alkalommal írták ki az Esterházy Art Awardot, amire festészettel és azzal határos technikákkal lehetett pályázni, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal.

Lezárult az előzsűrizés, a szakmai zsűri a következő huszonöt művészt jelölte 2019-ben az Esterházy Art Awardra:
Albert Ádám,
Batykó Róbert,
Ember Sári,
Felsmann István,
Fridvalszki Márk,
Gosztola Kitti,
Győri Andrea Éva,
Halász Dániel,
HeyWeSeeAskShowandDie (Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter),
Kalocsai Dorottya,
Kiss Adrian,
Kristóf Gábor Miklós,
Kútvölgyi-Szabó Áron,
Mátyási Péter,
Molnár Judit Lilla,
Molnár Zsolt, 
Nagy Barbara,
Nemes Márton,
Puklus Péter,
Süttő Anikó,
Robotto,
Szalay Péter,
Szinyova Gergő,
Tranker Kata,
Ulbert Ádám.



Nyitókép: Facebook.com

full_006201.png
„Alkotóként fontosnak tartom, hogy kifejezzem a viszonyomat a korhoz, amelyben élek”

A szokatlan helyzetre való tekintettel, amelyben a tavasz ellenére az a legbölcsebb, hogyha kerüljük a népes baráti társasággal együtt töltött időt, és a természetben tett séták mellett saját nappalinkba menekülünk, ezért mi most nem kiállításokat ajánlunk, hanem olyan korábbi Artmagazin-cikkeket, amiknek éppen aktualitása van, vagy egyszerűen: nagyon szeretjük őket.

full_006204.png
„Eleve meglévő dolgokat helyezek egymás mellé úgy, hogy abból valami más lesz.”

Nemes Márton 1986-ban született Székesfehérváron, jelenleg Londonban él és dolgozik. 2013-ban otthagyta a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakát, majd 2018-ra elvégezte a Chelsea College of Arts képzőművészeti mesterprogramját. Számos budapesti helyszín után, 2014-ben a Paksi Képtárban Megfestett festék címmel nyílt önálló kiállítása, majd a dunaújvárosi ICA-D-ben, az amerikai Westport Art Centerben és a müncheni ERIKA DEÁK MÜNICH TEMPORARY-ban is bemutatkozhatott. Festészete kezdetben a figuralitás és az absztrakció között mozgott, majd a műfaj határainak feszegetése és a képi absztrakció megértése vált nála központi elemmé. Az elmúlt néhány évben a hagyományos értelemben vett – sokszor festékszórás segítségével létrehozott – képek fóliákkal, fatörmelékekkel és szíjakkal egészültek ki, így az eredendően kétdimenziós művek belépnek a harmadik dimenzióba. Nemes Márton a Zágrábban, Bécsben és Berlinben rendezett csoportos kiállítások mellett 2017-ben szerepelt a grazi Abstract Hungary című, áttekintő csoportos tárlaton, majd 2018-ban a londoni No 20 Artsban rendezett Why Patterns? kiállításon. Kurátorként idén november végén Golden Hour címmel szervezett egyestés csoportos kiállítást. Decemberben pedig kiállít az Annka Kultys Gallery Cacotopia 03: Group Show című, Európa vezető művészetoktatási intézményeinek öt frissen végzett hallgatóját bemutató tárlatán. Ma nyílik Tomorrow című egyéni kiállítása a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

full_006365.jpg
Június 10-ig lehet pályázni az Esterházy Art Awardra

Idén hatodik alkalommal írták ki az Esterházy Art Awardot, amire festészettel és azzal határos technikákkal lehet pályázni, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal, még pontosan 8 napig, azaz június 10-ig.

full_006376.png
Ember Sári nyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Ötödik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár a magyar művészek nemzetközi szerepvállalásának segítésére hozott létre azzal a céllal, hogy változásokat indítson el a hazai képzőművészet külföldi megítélésében. A tízezer euró összegű elismerés nyertese 2019-ben Ember Sári lett.