80 év után megnyitotta kapuit a Diego Rivera által megálmodott múzeumkomplexum Mexikóvárosban

Megvalósult Diego Rivera álma egy tradicionális mexikói művészeten alapuló „városi oázisáról”. A tizenhárom épületből álló, Ciudad de las Artes, azaz Művészetek Városa nevű komplexumot a hétvégén nyitották meg az Anahuacalli Museumban. A mintegy 64 600 négyzetméteres múzeumkomplexum Mexikóváros Coyoacán negyedében található.

Rivera 1945 és 1950 között írt kiáltványában az általa elképzelt Művészetek Városáról, amely egyesítené „az iskolai és akadémiai művészeket a fazekasokkal, a szövőkkel, a kosárfonókkal, a kőművesekkel, mindazzal, ami Mexikó népének tiszta és magas szintű kifejeződése”. A művész azonban 1957-ben meghalt, mielőtt az első projekt, az Anahuacalli Museum tervei elkészültek volna.

1963-ban Rivera lánya, Ruth Rivera Marín Juan O'Gorman és Heriberto Pagelson építészekkel kezdett el együtt dolgozni, hogy megvalósítsák apja elképzelését egy Tenochtitlan stílusú „templomról”. Az Anahuacalli Museum el is készült, s mára egy nagyjából kétezer darabból álló gyűjteménynek ad otthont.

Vfh6rwj5ajhgdl2yhitrthuwwe

A Ciudad de las Artes, azaz a Művészetek Városának bejárata, forrás: elpais.com, fotó: Héctor Chávez

A legújabb projektet egy apa-fia építészpáros, Mauricio és Manuel Rocha valósította meg – Taller de Arquitectura nevű cégük nyerte el a múzeum bővítésére kiírt pályázatot. A csapat szorosan követte Rivera eredeti tervét, és így a környező terület természeti kincseinek tiszteletben tartására törekedett. Az új komplexum az egyenetlen síkú földterülettel együtt emelkedik és süllyed, ami Rivera kiáltványa szerint „nagyon különleges jelleget és rendkívüli szépséget” kölcsönöz az épületnek.

Az egész projekt hat év alatt készült el, és 20 millió pesóba (cirka 300 millió forint) került. A „múzeumsziget” magában foglal egy könyvtárat, illetve különféle helyiségeket kutatási és alkotási célokra, egy új sétányt, valamint egy grandiózus raktárhelyiséget Rivera teljes, 50 ezer darabos, Spanyolország születése előtti időkből származó (művészeti) gyűjteményének elhelyezésére.

„A fő cél az volt, hogy az emberek megismerkedhessenek azokkal az alkotásokkal, tárgyakkal, amelyeket Diego már egészen fiatal korától kezdve felhalmozott” – nyilatkozta Rivera unokája, Juan Coronel Rivera az El País-nak.

 

Forrás: artnews.com

full_006253.png
Nick, szeretlek...

Hogyan fonódott össze a színes fotózás magyar származású világhírű úttörőjének sorsa az ehhez legalkalmasabb modellnek kínálkozó mexikói festőnőével? Avagy kinek írt magyarul szerelmes levelet Frida Kahlo?

full_005566.png
SZÜLETÉSEM ÁRA

Kiviteli tilalom, sokáig hiányzó monográfia, megsemmisített és lappangó részek az amúgy is kisszámú életműben, rengeteg hamisítvány: ezek befolyásolták a Fridaképek árainak alakulását. A görbe némi hullámzás után meredeken ível felfelé, nem kis részben annak köszönhetően, hogy Frida Kahlo legnagyobb rajongója a benne saját előképét látó Madonna. Akinél a Születésem című kép a vizsga: ha azt tudjuk szeretni, lehetünk barátok. Mi szeretjük.