Átadták az Év Múzeuma díjakat

A díjat a nagy múzeumok kategóriában a Magyar Nemzeti Múzeum, a kis múzeumok közül a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum érdemelte ki.

Az idén 30 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította az Év Múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az elismeréseket 2021. június 26-án a Múzeumok Éjszakája sajtóeseményén adták át a díj jelöltjeinek és nyerteseinek a Ludwig Múzeumban.

A nagy múzeumok kategóriájának nyertesét, a Magyar Nemzeti Múzeumot a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazták. A Múzeum az elmúlt években gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította. 

49375267236 4aec5bbc88 k

Magyar Nemzeti Múzeum. Fotó: Alan B / Flickr

A kis múzeumok kategóriájában nyertes Kazinczy Ferenc Múzeum, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye, immáron második alkalommal érdemelte ki az Év Múzeuma díjat – látványosan és szisztematikusan fejlődő, határozott és eredményes közgyűjteményként. Az intézmény munkatársai a járvány ideje alatt élere hívták a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blogot, elindították a Gondolatok a raktárban című vlogot, illetve folytatták a sátoraljaújhelyi vár feltárását és leleteinek elsődleges feldolgozását.

A két fődíj mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a debreceni Déri Múzeum kapta – a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamarakiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki.

  

Forrás: magyarmuzeumok.hu


10074.jpg
A nagy múzeumok kategóriában a Ludwig Múzeum nyerte el az Év Múzeuma 2020 díjat

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság alapította díj történetében először kapta egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeum az elismerést.

full_005815.png
Az év múzeuma, új Rembrandt-festmény, repülő taxi és anyák napi kérdések – ez a HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

328w_hm_museumoftheyear2020_towner.jpg
Öt intézmény osztozik az Egyesült Királyság egyik legrangosabb múzeumi díján

Széles skálán mozognak az Év Múzeuma díjjal jutalmazott intézmények: a hidegháborús bunkertől a csúcstechnológiára fókuszáló nemzeti múzeumig terjed a lista.