Digitalizálták és hamarosan elérhetővé teszik Alexander Calder archívumát

A Calder Foundation az új platformon több ezer művet, fényképet, levéltári dokumentumot és kiadványt tesz elérhetővé.

Az elmúlt három évben a New York-i Calder Foundation levéltárosainak egy kis csoportja a művész katalogizált munkáihoz kapcsolódó anyagok, valamint privát fényképek, dokumentumok és kiadványok digitalizálásán fáradozott. Erőfeszítéseiket egy enciklopédikus digitális platformon teszik közzé, ami különféle adatbázisokat és szerkesztett tartalmakat is magába foglal.

A Calder archívumához való hozzáférés korábban kizárólag a kutatók és kurátorok számára volt elérhető, mert az alapítvány csak korlátozott számú munkatársat tudott biztosítani a felügyeletre. „Most mindenkinek – kezdve azoktól, akik ismerik Calder nevét, de nem sokat tudnak róla, az egyetemistákon át a kurátorokig, kutatókig, akik könyvet írnak a művészről vagy kiállítást szentelnek munkásságának – lehetőséget biztosítunk, hogy kapcsolatba lépjen Calderrel. Ez korábban lehetetlen lett volna.” 

Untitled 1955 scaled e1605840948970 1024x846

Alexander Calder: Cím nélkül, 1955, magángyűjtemény

A folyamatosan frissülő platformon számos anyag fellelhető, például katalogizált alkotások – Calder korai Ashcan School-stílusú festményeitől a jól ismert absztrakt kinetikus szobrokig, valamint több ezer fénykép, film, dokumentum, illetve régebbi és napjainkbeli kiadványok. A platformon böngészhetők lesznek a nevezetes kiállítások helyszínei is, és egy interaktív térkép is készült, ami lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy megtalálják a művész köztéri alkotásait a világ minden táján.

A projekt egy New York-i kiállításon debütál. Az Alexander Calder: Modern from the Start (A kezdetektől modern) kiállítás, ami március 14. és augusztus 7. között lesz látható a MoMA-ban, a múzeum és Calder kapcsolatát tárja fel. Az összefüggés egyik fő momentuma egy 16 mm-es film, amit a MoMA készített, és ami a svájci származású tervező és fotós, Herbert Matter rendezésében valósult meg 1950-ben.


Forrás: theartnewspaper.com

duchamp_rotorelief.jpg
David Bermant kinetikus művészeti gyűjteménye új otthonra lelt

A David Bermant Alapítvány 98 kinetikus művet ajándékozott a Butler Institute of American Artnak.

full_003168.jpg
220 felett

Két dolog izgat – a szépség és a gyorsaság. Ezt Hervé Poulain mondta, őszintén. A francia árverésvezető ’69 óta vezet aukciókat, szakterülete a dizájn és a ritka autók. Ha nem kalapáccsal kezében szórakoztatja a világ felső párezrét, akkor sportkocsikban hasít, versenyeken vagy onnan hazafelé. 1975-ben pattant ki fejéből, hogy e két világot házasítani is lehetne, és rávette barátját, Alexander Caldert, tervezzen műtárgyat egy versenyautóból, amit az 1923 óta létező legendás futamon, a Le Mans-i 24 órás versenyen fel is avatott.