Egy új londoni köztéri projektben Ai Weiwei és Eddie Peake munkái is láthatók lesznek

Európa legnagyobb hirdetőtábláját a CIRCA digitális platform köztéri projektjeinek bemutatására fogják hasznosítani – a platform csapata minden hónapban új művészt fog felkérni arra, hogy egy, a 2020-as évre reflektáló munkát prezentáljanak az utca közönségének.

A CIRCA egy nemrégiben indított, friss, digitális képzőművészeti munkáknak szentelt projekt, amely a londoni Piccadilly Circus hatalmas digitális hirdetőfelületén mutatja be a kortárs intervenciókat. A hirdetőfelület nem szűnik meg teljesen működni, a művészeti alkotások október elsejétől minden este pontban 20:20-kor lesznek láthatók, két perc erejéig, megszakítás nélkül.

Unknown

Forrás: theartnewspaper.com

Az első művész, aki kihasználhatja ezt a kétperces időintervallumot, Ai Weiwei lesz, aki szerint a hatalmas, központi felület különleges lehetőség arra, hogy mondanivalójával a megszokottnál jóval szélesebb közönséget érhessen el. A harmincnapos megjelenési lehetőségre Ai Weiwei egy hatvanperces filmet készített, amiből minden este újabb két percet láthatnak majd a járókelők.

Ai Weiweit novemberben a londoni Showroom Gallery vezetője, Elvira Dyangani Ose által kurált program követi majd – ő Daniela Ortizt és Cauleen Smitht kérte fel új művek létrehozására. Decembertől pedig Eddie Peake munkája lesz látható.

full_001934.jpg
A mániákus kommunikátor

Jól kereső tehetség, ügyes provokatőr, narcisztikus bohóc. Különböző vélemények a legismertebb kínai képzőművészről, akinek az egész világon számtalan önálló kiállítása volt, saját országában azonban még egyetlenegy sem. Nemcsak képzőművészeti alkotásokat, hanem épületeket és emberjogi akciókat is jegyez. Lételeme a kommunikáció, a publicitás, a láthatóság. Az interneten napjának minden percét megosztja – életvitele a legfontosabb alkotása.

szantoo.jpg
Egész életem ajtókon bekopogások sorozata

Szántó András szociológushallgatóként, ösztöndíjjal érkezett Amerikába 1988-ban, később egy kulturális újságírásra specializálódott intézetet vezetett, majd műkereskedelmet tanított, az elmúlt tíz évben főállású tanácsadó, aki a művészeti világban is aktív márkákkal (Absolut, Audemars Piguet, BMW, Davidoff, Rolls-Royce), intézményekkel (Metropolitan Museum, Kunstmuseum Basel, Tel Aviv Museum of Art) és vásárokkal (Art Basel, Art Basel Cities) gondolkodik együtt. A magyar képzőművészet nemzetközi ismertségét jelentős helyeken, méltó kooperációkban építő kiállítások, kiadványok létrejöttében is aktív. Két éve együtt szerveztük azt a New York-i kiállítást, ahol az amerikai közönség a 70-es évek neoavantgárd művészeinek legerősebb munkáit ismerhette meg. A Metropolitan kurátori csapata egy kora reggeli, zárt körű vezetést követően innen vásárolta meg gyűjteményébe Keserü Ilona 1969-es falikárpitját. András nyár végén látogatott haza, beszélgetésünkre egy hosszú ebéd mellett került sor.

full_006027.png
HETI POP – Giga Ai Weiwei-kiállítás, rekord árú Hockney- festmény, Rembrandt ujjlenyomata és a 200 éves Prado

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.