Egy új, Moholy-Nagyról készült film bemutatja a művész és tanár útját a weimari Bauhaustól a chicagói New Bauhaus megalapításáig

A dokumentumfilm a The New Bauhaus: The Life & Legacy of Moholy-Nagy (Az új Bauhaus: Moholy-Nagy élete és öröksége) címet viseli, rendezője Alysa Nahmias.

A magyar származású művész annyi területen dolgozott, hogy nehéz összefoglalni a munkásságát. Moholy-Nagy kísérleti fotográfus, grafikus, fémműves és befolyásos tanár volt egy személyben. 1937 után 10 évet töltött Chicagóban; a mostani film erre az időszakra fókuszál úgy, hogy az archív anyagok mellett kortárs képzőművészeket – Olafur Eliassont és Barbara Kastent – is meginterjúvol azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással volt rájuk Moholy-Nagy életműve.

THE NEW BAUHAUS - THE LIFE & LEGACY OF MOHOLY-NAGY (Official Trailer) from MAGNETFILM on Vimeo.

A dokumentumfilm nemzetközi bemutatója 2021-ben lesz, de december 4-én a LACMA jóvoltából egyszer ingyen is megtekinthetjük, a bemutató előtt. Sőt a filmvetítés után magával a rendezővel nézhetünk meg egy rövid beszélgetést. 

A vetítésről bővebb információ ezen a linken olvasható.

Forrás: hyperallergic.com

full_000381.jpg
Az újraértelmezett Moholy-Nagy

A kanadai magyar művészettörténész, Botár Olivér által rendezett Moholy-Nagy-kiállítás végre Budapestre érkezett. A Magyar Nemzeti Galériában bemutatott tárlat a nemzetközi hírű Bauhaus-mester pályakezdésének ismeretlen részleteire világít rá. Moholy-Nagy 1923 előtt megfordult az aktivisták, a kommunisták és az életreform-mozgalom hívei között is, sokféle szellemi impulzust gyűjtve magába. Erről kérdeztük a kurátort, Botár Olivért.

full_000051.jpg
Az újraértelmezett Moholy-Nagy - Könyvkritika

A történet a New York-i Salgo Trust for Education korai Moholy-Nagy László-képével kezdődött. Botár Olivér, a Kanadában élő, magyar származású művészettörténész az 1922-re datált, színes vonalakból és ívekből felépülő, sötétkék alapú konstruktivista festmény hátoldalán egy korábbi mű nyomait fedezte fel. Miután a Guggenheim Múzeum restaurátorai gondosan eltávolították a mészréteget a vászon hátáról, kibontakozott egy másfél évvel korábbi alkotás, amely még az átmeneti dadaista korszakban született.

full_001514.jpg
Iván, ez csak jó?

Mielőtt aukciós szupersztárrá és befolyásos bauhäuslerré vált volna, Moholy-Nagy László az első világháborús lövészárkokban kuporgott. Onnan küldözgette barátainak kis rajzokkal ellátott képeslapjait. Most induló sorozatunkban Moholy-Nagy László unokaöccse tárja olvasóink elé az általa összegyűjtött képeslapsorozatot, vagyis a Bauhaus-korszak előtti évek dokumentumait, családi emlékekkel eégszítve ki a belőlük kirajzolódó eseménytörténetet. Adalékok és zsengék - egy rendhagyó karrier tétova kezdőlépései.

full_005774.jpg
Moholy-Nagy festménnyel gyarapodott a Nemzeti Galéria gyűjteménye

Történelmi léptékű adománnyal, Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően.

full_002070.jpg
Moholy-Nagy László katonaévei – A beszélő rajzos-szöveges tábori postai levelezőlapok I.

Nagy Levente Moholy-Nagy László Budapesten élő unokaöccse, aki hatalmas energiákkal próbál összegyűjteni minden dokumentumot, relikviát, ami a világhírű művészre vonatkozik. Moholy-Nagy külföldön befutott karrierjének minden állomását művészettörténész-hadak kutatják, ő a hazai éveket – beleértve az első világháború Monarchián belüli színterein eltöltött hónapokat – dokumentálja a lehető legnagyobb részletességgel, szinte napokra bontva. Ehhez nagy segítség Moholy-Nagy már ekkor megmutatkozó rendszerező kedve, képessége, mindent megörökítő mérnöki-művészi hajlama – mint az a következőkből kiderül.

full_004954.jpg
A KOMPLEXITÁS KÁPOLNÁJA

Május utolsó napjaiban és ötven év óta először Moholy-Nagy-kiállítás nyílt Amerikában. A New York-i Guggenheim nagyvonalú gálavacsorájának nemzetközi vendégei között szerzőnk, Szántó András is elsőként láthatta a múzeumot betöltő anyagot. Az Art Basel mellett számos globális márka művészeti tanácsadójaként dolgozó Szántó nemcsak azt értékelte, milyen mainak hat Moholy életműve, és mennyire jól mutat a Frank Lloyd Wright épületben, hanem hogy a kiállítás milyen fontos lépés az egész magyar művészet számára.