EGYETLEN BEÁLLÍTÁS A MUNKÁRÓL

Harun Farocki kiállítás és workshop

A budapesti Goethe Intézet 2022 őszén kiállítást rendez Harun Farocki installációiból. Ezzel párhuzamosan szeptemberben háromhetes filmes workshop is megrendezésre kerül.

Harun Farocki (1944–2014) az egyik legfontosabb és nemzetközileg is nagy hatású német filmrendező. Több mint 90 filmet készített, könyveket írt, dramaturgként, színházi rendezőként és filmfőiskolai tanárként is dolgozott. Az utolsó éveiben mind gyakrabban dolgozott múzeumoknak és galériáknak, média- és videoinstallációkat valósított meg, a német filmipar és a televízió nem volt eléggé nyitott esszéisztikus filmjei iránt. Műveiben a képek jelentését, keletkezését és főleg a bennük rejlő hatalmi struktúrákat vizsgálta.

A budapesti Goethe Intézet az aqb galériával közösen ez év őszén kiállítást rendez Harun Farocki installációiból. Ezzel párhuzamosan szeptember 12-től egy háromhetes workshopra kerül sor Antje Ehmann és Dér Asia vezetésével. Antje Ehmann és Harun Farocki 2011 óta tartanak workshopokat Egyetlen beállítás a munkáról – Labour in a Single Shot címmel, majd a projektet Farocki halála után Antje Ehmann vitte tovább. Az eseményen résztvevő alkotók egy egy–két perces videót készítenek majd, amelyek mind csak egyetlen beállítással kerülnek felvételre. A vizsgálat tárgya a „munka”: fizetett vagy ingyen végzett, fizikai vagy szellemi, hagyományos vagy teljesen újszerű. A workshop angol nyelven zajlik.

Még több információ és jelentkezés ezen a linken érhető el.

full_006029.png
Keleti cukorsüveg

Akik ismerik Németh Ilona munkásságát, azoknak nem okoz nagy meglepetést, hogy sokszínű, több jelentésréteget magába sűrítő, interaktív elemekkel tűzdelt kiállítással találkoznak a pozsonyi Kunsthalléban. Az Eastern Sugar fő tematikája, a cukor(ipar) személyes kötődésen alapszik, amely a művész szülőhelye, Dunaszerdahely egykori gyárának üresen tátongó helyszínéből és annak történetéből indult ki, arra vállalkozva, hogy feltárja a lokális ipar gazdasági, politikai (és hatalmi), valamint társadalmi hátterét.

full_000501.jpg
Cittá aperta – Tavaszi zsongás Rómában

Roberto Rossellini 1945-ös filmje, az Open Cityként ismert neorealista alkotás, a Cittá aperta (magyarul Róma, nyílt város) adta a cím ötletét a 2009-es római képzőművészeti vásár rendezőinek. A filmtörténet kedvelt helyszínén, az egykor Mussolini legendásan megalomán városrendezési elvei alapján felépített EUR negyedben 70 kiállítóval lezajlott kortárs művészeti eseményen magyar galériák is képviseltették magukat.

full_004558.png
The Problem of God című kiállítás Düsseldorfban

A Kis Varsó is a kiállítók között