Elbontották Bruce Nauman egyik köztéri szobrát, hogy helyet teremtsenek egy új egyetemi épületnek

Bruce Nauman Square Depression (Négyszögletű depresszió) című művét 1977-ben állították fel a University of Münster kampuszán. A nagy méretű szobor november eleji lebontásáig a látogatók kedvelt helyszíne volt. A mű egy földbe fúródó piramisra hasonlított és azért távolították el, hogy az egyetem egyik frissen megvalósuló új épületét húzhassák fel a helyén.

Az eddig napvilágra került információk szerint, amelyek a német nyelvű Monopolban is megjelentek, a szobornak hamarosan új helyet keresnek a kampusz területén – azonban egyelőre nem tudni, pontosan hol.

2007naumanhuvermann

Bruce Nauman: Square Depression, 1977/2007

A mű az 1977-es Skulptur Projekte Münster keretein belül született, amikor is az akkori kurátor, Kasper König Naumanon kívül még kilenc másik művészt kért fel arra, hogy köztéri munkákat hozzanak létre a városban. A kiállítás végén Münster lakosainak lehetősége volt, hogy a kiállított munkák közül néhányat megvásároljanak és a városban tartsanak magán- és közpénzből érkező támogatások segítségével. A város ekkor Nauman műve mellett Claes Oldenburg, Richard Serra, Rebecca Horn és Nicole Eisenman munkáit is megvásárolta.

Annak ellenére, hogy Nauman munkája a hetvenes évek végén kellett volna debütáljon, végül csak 2007-ben valósult meg – az eredetileg tervezett helyszínén, az egyetem természettudományos épületei között.

Forrás: artnews.com

359436_1_c_west_8_acfa45_original_1594909286.jpg
Újabb autós kiállítás nyílik, most egy holland múzeumban

A kiállítás látogatói elektromos autókat vezetve nézhetnek körül a kiállításon, ahol Bas Princen, Bruce Nauman és Anselm Kiefer munkák is szerepelnek.