Harmadszorra lopták el Frans Hals egyik festményét

Úgy tűnik, népszerű zsákmány a tolvajok körében a flamand barokk festő, Frans Hals egyik alkotása, ugyanis immáron harmadszorra lopták el egy hollandiai múzeumból.

Az 1626-os datálású, Két nevető fiú egy korsó sörrel című festmény az Utrecht közelében található Hofje van Aerden Museum gyűjteményét képezi, innen tulajdonították el. A mű értéke körülbelül 15 millió euró.

„Hajnali fél 3 körül megszólalt a riasztó, és az ügynökök egyenesen a múzeumba mentek” – áll a rendőrség közleményében. „Miután a múzeum vezetője hozzáférést biztosított az épülethez és az érintett területhez, kiderült, hogy a hátsó ajtót kifeszítették, és egy festményt elloptak.”

A COVID-19 járvány miatt átmenetileg bezárt holland múzeumokat már korábban is célba vették tolvajok, ez volt a második alkalom, hogy sikerrel jártak. Idén márciusban volt az első, akkor egy Van Gogh-festményt loptak el a Singer Laren Museumból, ami azóta sem került elő.

A képet nem először tulajdonították el, a múlt heti volt a harmadik alkalom. Először 1988-ban, majd 2011 májusában is ellopták a múzeumtól.

882px frans hals 072

Frans Hals: Két nevető fiú egy korsó sörrel, 1626. Forrás: Wikimedia Commons



Forrás: economictimes.com

full_003209.jpg
A „Holland Michelangelo” Haarlemben

A jeles késő manierista festő, Cornelis Cornelisz. van Haarlem (1562–1638) nyilván igen hízelgőnek találta volna, ha már életében holland Michelangelónak titulálják. Erre a megtiszteltetésre azonban pár száz évet várnia kellett, lényegében egészen mostanáig, amikor műveiből ilyen hangzatos címen rendeznek egy 2012 szeptemberében nyíló monografikus kiállítást a haarlemi Frans Hals Museumban. Bár a művész maga is a város szülötte volt, a kiállítás kurátorai talán azért nem „A haarlemi Michelangelo” címet választották, mivel ilyen néven rendszerint egy másik haarlemi festőt, Maarten van Heemskercket szokták emlegetni.

full_002626.jpg
Bor és Tiepolo

A Christie’s rendhagyó aukciós napra készült, mikor január 25-én régi mestereinek árverését, megszokott francia aukciójával, valamint egy kiegészítő boraukcióval tervezte összekapcsolni – írja az Artinfo.

full_004327.jpg
Rembrandt és egyebek

Bédekkerünk a kiállításhoz. Szó esik benne a világ legszebb csendéletéről, egy rendkívül jól teljesítő kacsáról, festőnőkről, egy festő kocsmájáról, Rembrandt tanulóéveiről, és azt is megtudhatjuk, mely művek jártak már régebben is Budapesten, a híres gyűjtő, Nemes Marcell jóvoltából.