IDÉN IS LEHET PÁLYÁZNI A KASSÁK KORTÁRS MŰVÉSZETI DÍJRA

​A Kassák kortárs művészeti díjra nyílt felhívás keretében olyan alkotói tervvel lehet pályázni, amely a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdéseket vizsgálják vagy korszerűen újraértelmezik. A pályázat új mű létrehozására és kiállítási tervére szól. Beadási határidő: 2024. április 16. kedd.

A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű létrehozására fordíthat, és amely felett szabadon rendelkezhet.


A Kassák kortárs művészeti díj összege adóköteles jövedelem, melyet a hatályos jogszabályok szerinti levonásokkal kap meg a nyertes pályázó.

A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be időszaki kiállítás keretében a díjátadót követő évben (2025). Ennek költségeit a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum fedezi a díj összegével egyenlő mértékben.

A díjra 18. életévüket betöltött képzőművészek pályázhatnak kiállítás formájában megvalósítható pályaművel.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2024. április 16. kedd, 23:59!

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek megalkotásának ösztönzésére.

A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.

A Kassák kortárs művészeti díj idei pályázati feltételeiről minden információt megtalálható a múzeum honlapján:

https://kassakmuzeum.hu/hu/esemeny/palyazat/kassak-kortars-muveszeti-dij-2024-palyazati-felhivas-beadasi-hatarido-aprilis-16

full_004707.jpg
Konferencia a Kassák Múzeumban

Angol nyelvű konferenciát rendez a Kassák Múzeum és a Translocal Institute of Contemporary Art.

full_002026.jpg
Romboljatok, hogy építhessetek! – megújult a Kassák Múzeum

2007-ben Andrási Gábor vette át az óbudai Kassák Múzeum vezetését a korábbi igazgatótól, Csaplár Ferenctől, aki a hetvenes évek közepi alapítás óta ápolta a nagy avantgárd művész hagyatékát a Zichy-kastély málló falai között. 

Kassak-Kortars-Művészeti-Díj-logo-black-1000.jpg
KASSÁK KORTÁRS MŰVÉSZETI DÍJ 2022

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre Kassák Lajos szellemiségéhez kapcsolódó művek és projektek létrehozásának ösztönzésére. Az alapító együttműködő partnerei a pályázatot lebonyolító és a nyertes pályaművet bemutató Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány.