KIHIRDETTÉK A HORVÁTH MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY KRITIKUSI PÁLYÁZATÁNAK 2021-ES NYERTESEIT

A Horváth Művészeti Alapítvány három évvel ezelőtt négyszázezer forintos honoráriummal járó kritikai szakújságíró díjat hozott létre. Idén az elismerésen két szerző, Miklósvölgyi Zsolt és Frazon Zsófia osztozik.

Míg Miklósvölgyi Zsolt A képzelet terraformálása című szövege a Műértő hasábjain, addig Frazon Zsófia Kristóf Krisztián: 3 ember 2 világ című írása a Balkon Kortárs Művészeti Folyóiratban jelent meg. Mindkét cikk teljes egészében olvasható a Horváth Béla Művészeti Alapítvány honlapján, ezen a linken keresztül, egészen az oldal aljára görgetve.

Legnagyobb örömünkre a zsűri által összeállított shortlisten idén is szerepel az Artmagazin hasábjain megjelent tartalom – így Árvai Mária az art quarter budapest Mine My Mind – Mind My Mine című csoportos kiállításáról szóló szövege, a MISZTÉRIUM MA. Alászállás egy kortárs labirintusba, valamint Mucsi Emese a Károlyi Zsigmond és a „monokróm festőosztály” Godot Kortárs Művészeti Intézetben rendezett kiállítását tematizáló Tabula Rasa. Mi a kép? című írása.

Screenshot 2022 01 31 at 16.07.44

Screenshot 2022 01 31 at 16.06.32

Mindezek mellett a shortlistre az alábbi szövegek kerültek fel – az írások szintén elolvashatóak az alapítvány honlapján:
Deim Réka: Szilánkokból békét építeni (Balkon)
Cserna Endre: Fekete-fehér mágia (Új Művészet)

2019-ben a pályázat egyik nyertes szövege Lépold Zsanett az Artmagazinban megjelent, A jövő otthona – Lakner Antal a temesvári Art Encountersbencímű cikke volt – míg 2020-ban Molnár Ráhel Ulbert Ádám művészetéről született és szintén az Artmagazinban megjelent írása nyerte el az elismerést. A két szöveg itt és itt olvasható.

full_006471.png
Kihirdették a Horváth Művészeti Alapítvány kritikusi díjazottait

Idén májusbán jelentették be, hogy a Horváth Művészeti Alapítvány korábbi években nyújtott művészeti támogatásainak 2,5 millió forintos összegét az idei évtől az alapító jóvoltából 5 millió forintra emelik. Emellett a művészeti kritikaírás ösztönzésére 400 ezer forintos kritikai szakújságíró díjat hoznak létre, amely idei kiírástól kezdve minden évben szeptemberben kerül kiosztásra. 

full_006314.png
A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza művészeti díjainak összegét

A Horváth Művészeti Alapítvány megduplázza éves művészeti támogatásainak összegét, sőt, a művészeti kritikaírás ösztönzésére kritikai szakújságíró díjat hoz létre.