Mégsem lesz idén Velencei Építészeti Biennálé

A járványhelyzet miatt 2020 elején az év második felére halasztották az Építészeti Biennálét, de ma bejelentették a szervezők, hogy még később, csak 2021-ben tartják meg a seregszemlét.

A How Will We Live Together? (Hogyan fogunk együtt élni?) címmel és Hashim Sarkis kurátori munkájával megvalósuló Velencei Építészeti Biennálét 2021. május 22. és november 21. között fogják megtartani. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Képzőművészeti Biennálét is csúsztatniuk kell egy évvel későbbre, így arra majd csak 2022-ben kerül sor.

A halasztás oka, hogy lehetetlennek tartják, hogy egy ilyen grandiózus eseményt a jelen körülmények között (és rövid határidővel) megvalósítsanak. Mivel számos nehézség továbbra is fennáll a még tartó vírushelyzet következményeként, így a kiállítandó munkáknak a szállítása, installálása is akadályokba ütközne, továbbá a részt vevő országok és építészstúdiók pedig a személyi biztonság érdekében nem feltétlen tudnának jelen lenni a kiállítók között, így a szakmai színvonal is csökkenne.

Magyarországot Kovács Dániel és Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid, a Paradigma Ariadné alapítóinak Othernity című projektje fogja képviselni a kiállításon, ami a régió 12 fiatal építészirodájának bevonásával a következő kérdésekre keresi választ: Mit tanulhatunk az építészeti modernizmusból, egy sokat vitatott kor hagyatékából, amellyel mára erőteljes kontrasztba kerültek a fenntarthatóság elvárásai, a megváltozott társadalmi környezet és szokások, Kelet-Közép-Európa tekintetében pedig egy átalakult politikai rendszer is?

full_000181.jpg
A biennálén innen és TÚL… - Velence, 2007 nyár

Az 52. Velencei Biennáléról, művekről, hírekről, újdonságokról, érdektelenségekről e magazin hasábjain is beszámoltunk már (Artmagazin 2007/3.). A következőkben mindarról lesz szó, amit a biennálén túl láthat, fedezhet fel a kalandos kedvű látogató (tegyük hozzá: akinek nem szűk 2-3 nap áll rendelkezésére, hogy feltérképezze a meglehetősen zegzugos művészeti útvesztőt).

full_005464.png
Ki megy Velencébe 2018-ban?

Megszületett a 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízatására kiírt pályázat eredménye. A zsűri a kilenc érvényes pályázat közül a Kultúrgorilla (Göttler Anna, Oravecz Júlia, Tornyánszki Éva) és a Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali Dávid): A szabadság hídja – Új horizontok a városban című közös pályázatát nyilvánította nyertesnek.

full_005952.png
Kiemelés

Nyári utóízként az Artmagazin tematikus merítése – ha úgy tetszik kiemelése – következik a 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé seregszemléjéből.

full_005823.jpg
Svájc nyerte az Arany Oroszlánt

Svizzera 240 – House Tour című kiállításával Svájc nyerte el a legjobb nemzeti projektnek járó Arany Oroszlán-díjat a 16. Velencei Építészeti Biennálén. A FREESPACE című főkurátori kiállítás résztvevői közül pedig Eduardo Souto de Moura portugál építészt jutalmazták Arany Oroszlánnal a szombati díjátadón.