Önkénteseket keres az OFF-Biennále

Idén tavasszal rendezik meg a harmadik OFF-Biennálét Budapesten. Az alulról szerveződő, független kezdeményezés lebonyolításhoz keresnek önkénteseket.

Az OFF-Biennále Budapest egy nemzetközi kortárs művészeti esemény, Magyarország legnagyobb civil, (állam)független művészeti kezdeményezése, ami alulról szerveződve, művészeti, társadalmi és tudományos együttműködésekre alapozva, hálózatosan működik. Új műveket, kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre; támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Nem a megszokott művészeti helyszíneken található: magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, köztereken rendezkedik be, a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben és erősítse a demokrácia kultúráját. Az első OFF-Biennále 2015-ben, a második 2017-ben valósult meg, a harmadik kiadásra – a pandémia miatti halasztás okán – 2021. április 23. és május 30. között kerül sor, címe: LEVEGŐT!

Off biennale art moves out of the state funded comfort zone

Fotó: Végel Dániel / OFF-Biennále Budapest Archívum

Az OFF-Biennále évek óta számos önkéntes bevonásával zajlik. Olyanokat keresnek, akiket érdekel a kortárs művészet, motivál a csapatban végzett, de önállóságot igénylő, felelős munka. Az önkéntesek az adott területen jártas, profi stábbal dolgoznak együtt.

Mikor?
2021 januárjától 2021. június elejéig számítunk rátok. A munka legintenzívebb része a megnyitóig tart, de a biennálé teljes ideje alatt, sőt még azt követően is jócskán akad tennivaló.

A jelentkezés módja
Jelentkezési űrlap kitöltése, mely felületen a rövid önéletrajzotokat és motivációs leveleteket is el lehet küldeni. 

Határidő: 2021. január 31.

Önkéntes tájékoztató (online): 2021. február 1., 18:30

A felmerülő kérdéseket az [email protected] címen lehet feltenni.

Az alábbi területeken várnak segítséget:

Vezetői asszisztencia
A vezető munkájának segítése: kapcsolattartás a stábokkal, külföldi szakmával, események szervezése, adminisztráció.

Produkció
● Művészeti projekt-koordinátor: az OFF-ra készülő új produkciók megvalósításának
előkészítése, szervezés, kapcsolattartás a művészekkel, a helyszínekkel, a projekt valamennyi létrehozójával, támogatójával.
● Programszervezés, kreatív tartalom fejlesztés, rendezvény megvalósítás
● Infomediáció: a kiállítások helyszínén a látogatók fogadása, információ átadása a művekről, a kiállítási technika be és kikapcsolása
● Kiállításépítés, fúrás, faragás, AV technika, az OFF-Biennále közösségi helyének berendezésében nyújtott segítség (a pakolástól a festésig).

Önkéntesek koordinációja

Szervezési és pénzügyi asszisztencia
Szerződések gondozása, számlák begyűjtése, nyilvántartása, kimutatások készítése; művek szállításának szervezése, utazás- és szállásszervezés.

Kommunikáció
● Kommunikációs kampányasszisztens: sajtóesemények előkészítésében + helyszíni segítség, árajánlatok bekérése, nyomdai ügyintézés/kapcsolattartás, hírlevelek szerkesztése, social media kommunikáció folyamat segítése
● Sajtóközpont, könyv- és médiatár működtetése az OFF központi helyszínén
● Angol fordító
● Magyar nyelvi lektor
● Sajtófigyelés
● Weboldal feltöltés
● Online esemény – technikai host

Edukációs programok – asszisztens
● Részvétel gyermek és felnőtt közönség számára szóló edukációs programok
kidolgozásában, megvalósításában.
● Az edukációs programok előkészítése, koordinációja, az edukátorok munkájának támogatása.
● Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás iskolákkal, gyerekközösségekkel, címlisták gondozása.
● Együttműködés a kommunikációs csapattal az edukációs programokat érintő feladatokban (programajánlók írása, gondozása, a honlap edukációs tartalmának gondozása, közönségszervezés, vezetések szervezése).

Dokumentáció, fotózás és videózás, digitális utómunka, videók feliratozása, képszerkesztés

Online események technikai hátterének biztosítása, technikai host

full_005295.png
Íme a második OFF-Biennále Budapesten résztvevő művészek névsora

A szeptember végén kezdődő második OFF-Biennále Budapest projektjeinek keretet adó téma nem más, mint a Gaudiopolis története.

full_005551.png
Száguldó Riporter – OFF-Biennále Budapest

Száguldó Riporterünk a hosszú októberi hétvégén az OFF budapesti programjai közül szemezgetett. 

Fotók és szövegek: Mucsi Emese, Rácz Rebeka és Szilágyi Róza Tekla

full_005555.png
Valahol Európában - Gaudiopolis - OFF-Biennále 2. - interjú

Videointerjú Somogyi Hajnalkával, az OFF-Biennále vezetőjével és Székely Katalinnal, az OFF-Biennále és a Valahol Európában kiállítás kurátorával.

pic155.jpg
Az OFF-Biennále is részt vesz a 2022-es documentán

Az OFF-Biennále meghívást nyert a documenta 15-ön való részvételre, amelyet a németországi Kasselben rendeznek meg ötévente. A 2022-es kiadást megformáló úgynevezett „nemzetközi lumbung” kezdőcsapatába nyolc másik szervezettel együtt hívták meg az OFF-ot, akiket az elmúlt években a világ minden szegletét bejárva választott be a documenta művészeti vezetése az együttműködésbe.