Sarah Meister, a MoMA fotográfiával foglalkozó kurátora lett a fotóművészetet támogató és népszerűsítő nonprofit szervezet, az Aperture Foundation ügyvezető igazgatója

Meister Chris Bootot váltja az Aperture élén, aki 10 év után visszatér, hogy szülőhazájában, Angliában folytassa karrierjét.

Sarah Meister 2009 óta dolgozott a MoMA kurátoraként, nevéhez kötődik több kiállítás és kiadvány mellett Dorothea Lange Migrant Mother címet viselő fotókönyve.

28aperture jumbo

Sarah Meister, forrás: nytimes.com

Az Aperture fotográfiával kapcsolatos könyveket és negyedévente megjelenő magazint ad ki, egy folyamatosan frissülő weboldalt működtet, előadásokat és kiállításokat szponzorál, sőt a koronavírus-helyzet előttig fenntartott egy projektteret is Chelsea-ben. Az új ügyvezető igazgató előtt álló egyik komoly kihívás az lesz, hogy új központhelyszínt válasszon számára.

Az Aperture-t 1952-ben egy igen neves csoport alapította San Franciscóban – a csoport tagjai voltak többek között Minor White, Ansel Adams és Dorothea Lange is. Az Aperture azóta számos fotós, többek között Diane Arbus, LaToya Ruby Frazier, Nan Goldin, Richard Misrach és Deana Lawson monográfiáit adta ki. Ma az Aperture könyvei és magazinjai fontos forrásai mindazoknak, akik fotográfiáról gondolkodnak.

Az Aperture nevéhez kötődik többek között az évente megrendezett fotókönyv-verseny – itt 2016-ban magyar sikerről is beszámolhatunk. Puklus Péter a londoni SPBH Editions kiadásában megjelent The Epic Love Story of a Warrior című fotókönyvét a Paris Photo – Aperture Foundation PhotoBook Awards kuratóriuma az év legjobb tíz könyve közé választotta. A 2020-as nyerteseket az Aperture nemrég tette közzé weboldalán.

A magyar vonatkozásokat folytatván, külön örömre ad okot, hogy 2018-ban Ladocsi András kiállított a The New Vanguard Photography Prize shortlistes alkotóit bemutató kiállításon, amelyet az Aperture Galleryben rendeztek. A projekt az Aperture, a Document Journal és a Calvin Klein együttműködésében valósult meg. Célja a divat és művészet élvonalában tevékenykedő képalkotók bemutatása és támogatása volt. 

Forrás: nytimes.com

Screenshot 2020-09-03 at 12.28.48.jpg
Ingyen nézegethető Dorothea Lange archívuma

Az Oakland Museum of California, az intézmény, amely Lange személyes archívumát őrzi, úgy döntött, képeinek jelentős részét ingyen megtekinthetővé teszi az interneten.

full_006360.png
A meginterjúvolt élet

Számos fotókönyve és az azok anyagát részben ismertető kiállítás után most a Glassyard Gallery szinte kismúzeumi tereiben találkozhatunk Puklus Péter legfrissebb, az apaszerepet körüljáró kiállításával. Ami azáltal, hogy a fotográfiát kimozdítja a két dimenzió rabságából, illetve hogy a technológiai tökéletességtől visszalép a férfi dolgához, a barkácsoláshoz, a posztdigitális képalkotás útjairól, útvesztőiről is mesél.

full_005709.png
Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben – Puklus Péter szerint

Idei utolsó válaszadónk Puklus Péter fotográfus, képzőművész. 

puklus_portre_web.jpg
„Akár tárgyat hozok létre, akár installációt, valamilyen rétegében mindig benne van a fotográfia mint inspiráció, gondolat vagy vezérelv”

A magyar kubizmus „egy olyan kvázi szűz terület, amely eddig még csak alfejezetet sem érdemelt kézikönyveinkben” - olvasható Barki Gergely megállapítása az augusztusi Artmagazin oldalain. A terület kutatása azonban úgy tűnik, manapság nem csak az elhivatott művészettörténész kedvelt tevékenysége. Puklus Péter képzőművész a magyar kubista szobrászat megteremtésében pionír Csáky József Férfi portré című szobrát „körbejáró” projektje szinte egy időben kerül most a figyelem középpontjába az említett cikk megjelenésével. Az amszterdami UNSEEN Photo Fair & Festival látogatói szeptember 18. és 22. között posztereken, meghívókon, belépőkártyákon, a katalóguson, egyszóval mindenen a Csáky-szobor parafrázisát láthatják majd, és vihetik haza a világ számos pontjára. A rendezvény teljes arculatért felelős Puklust Német Szilvi kérdezte arról, hogy hogyan figyelt fel erre a műre, milyen utakon próbált rálelni az eredetire, hogyan dolgozott a témával, és végül hogyan találta meg őt az UNSEEN felkérése.

full_004561.png
A magyar kubizmus nyomában

A magyar kubizmus nyomában – Beszélgetés Barki Gergely művészettörténésszel és Puklus Péter képzőművésszel.